Mooi eerbetoon aan Johan Cruijff: Stadionplein in Amsterdam wordt Johan Cruijffplein

Het Stadionplein in Amsterdam zal binnenkort het Johan Cruijffplein gaan heten. Dat heeft het college van B&W in Amsterdam besloten. De naamswijziging is een eerbetoon aan de op 24 maart 2016 overleden Cruijff. Dat meldt de gemeente Amsterdam op haar website.

Veel mensen riepen na Cruijffs overlijden op om hem op passende wijze te eren voor de verdiensten die hij voor de stad heeft gehad. Het Stadionplein bij het Olympisch Stadion was een plek waar de legendarische nummer 14 vaak kwam. Niet alleen voor wedstrijden, maar ook voor zijn Institute en Foundation. Bovendien woonde de familie Cruijff er in de buurt. Vanwege deze historische binding heeft het college besloten het Stadionplein om te dopen tot het Johan Cruijffplein.

De naamswijziging is van kracht zodra de nieuwe straatnaamborden worden onthuld. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. Na de Johan Cruijff Arena (de naam die nog niet officieel aan het stadion hangt, maar door veel voetballiefhebbers al wel wordt gebruikt) is het Johan Cruijffplein het volgende eerbetoon aan Nederlands beste voetballer aller tijden.

In 1972 veroverden Cruijff en het gouden Ajax in het Olympisch Stadion de Wereldbeker: 3-0 tegen Independiente (het heenduel eindigde in 1-1)

Vorig jaar werd bekend: de Amsterdam Arena wordt de Johan Cruijff Arena