De vijf meest succesvolle PSV-trainers

Roger Schmidt hoopt dit seizoen met PSV een serieuze gooi te doen naar de landstitel. Maar wie zijn de illustere voorgangers van de PSV-coach, die met de Eindhovenaren op dit moment aan kop gaat in de eredivisie.  Een Top 5 van de meest legendarische PSV-trainers. 

1) Guus Hiddink

Guus Hiddink is de meeste bekende en meest succesvolle hoofdcoach uit de geschiedenis van PSV. In 1987 vertrok Hans Kraay sr. na een conflict met sterspeler Ruud Gullit en werd de toen nog relatief onbekende Hiddink hoofdtrainer bij PSV. In zijn eerste periode werd hij drie keer kampioen van Nederland en won hij in 1988 zelfs de Europa Cup I.

Na omzwervingen in onder meer Turkije, Spanje en Zuid-Korea keerde hij in 2002 terug in Eindhoven. Met PSV pakte de succestrainer nog drie kampioenschappen in vier seizoenen en hielp hij zijn club aan nieuw Europees succes. Voor het eerst in de clubhistorie bereikte PSV tweede ronde van de Champions League. Het team van Guus Hiddink met onder anderen Heurelho Gomes, Alex, Ji-Sung Park en Mark van Bommel miste in 2005 op een haar na de finale van het miljoenenbal. Na het kampioenschap in 2006 vertrok Hiddink naar Rusland voor de functie van bondscoach. In Eindhoven is Guus Hiddink nog steeds een grootheid. 

2) Kees Rijvers

In de jaren zeventig bracht Kees Rijvers PSV terug naar de top van Nederland. Voor het eerst sinds 1963 werd hij met PSV in 1975 kampioen van Nederland. Ook in de seizoenen 1975/1976 en 1977/1978 pakte PSV onder Rijvers het landskampioenschap. Onder leiding van Kees Rijvers werd in 1978 zelfs de UEFA Cup gewonnen na een 3-0 overwinning op SC Bastia. 

3) Dick Advocaat

Dick Advocaat was in de jaren '90 drieënhalf jaar trainer van PSV. In een tijd waar Ajax de absolute topclub van Nederland was, wisten de Eindhovenaren onder leiding van Dick Advocaat één keer kampioen te worden. Naast het kampioenschap in het seizoen 1996/1997 pakte de 69-jarige Hagenaar met PSV drie supercups en één KNVB Beker. 

4) Bobby Robson

Als bondcoach van Engeland haalde Bobby Robson in 1990 de halve finale van het WK voetbal. Na het WK in Italië vertrok de Engelsman naar Eindhoven als opvolger van de naar Turkije vertrokken Guus Hiddink. In twee seizoenen onder leiding van Robson werd PSV twee keer kampioen. In 1998 keerde hij terug bij PSV. Na een teleurstellend seizoen wisten de Eindhovenaren op miraculeuze wijze alsnog de voorronde van de Champions League te bereiken. Op 31 juli 2009 overleed Robson aan de gevolgen van longkanker. 

5) Eric Gerets

Als speler werd Eric Gerets eind jaren 80 en begin jaren '90 met PSV maar liefst zes keer kampioen van Nederland. De aanvoerder van het team dat in 1988 de Europa Cup I won in Stuttgart keerde in 1999 als trainer terug bij PSV. In drie seizoenen dat Gerets aan het roer stond in Eindhoven werd PSV twee keer kampioen en nam het twee keer de Johan Cruijff Schaal mee uit Amsterdam.