We blikken terug op 2017: Lieke Martens uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar

Het (voetbal)jaar 2017, vol hoogte- en dieptepunten, zit er bijna op. Voetbalflitsen blikt terug op de meest spraakmakende, treurige, leuke en mooie momenten. Met vandaag… Lieke Martens, uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar. De 25-jarige Martens dankt deze trofee vooral aan haar sterke optreden tijdens het EK, dat door de OranjeLeeuwinnen werd gewonnen. De eerste helft van het jaar speelde de Limburgse voor het Zweedse FC Rosengård, om vervolgens vlak voor het EK in eigen land de overstap naar FC Barcelona te maken. 

Deze trofee betekende voor Martens de derde in korte tijd. Eerder in de zomer werd de 25-jarige Europees kampioen met de Nederlandse vrouwen en werd ze uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

Het beste van Martens tijdens het EK 2017

Ook bij haar nieuwe club FC Barcelona doet ze het uitstekend

Martens kreeg in Monaco de voorkeur boven de Deense Pernille Harder (VfL Wolfsburg) en de Duitse Dzsenifer Marozsán (Olympique Lyon). Laatstgenoemde won met Olympique Lyon de Champions League en Harder bereikte met Denemarken de finale van het EK, waar het verloor van Oranje. Martens volgde hierdoor de Noorse Ada Hegeberger op als beste voetbalster van het jaar. Eerder ging deze UEFA-prijs naar de Duitse internationals Nadine Angerer (2013), Nadine Keßler (2014) en Célia Šašić (2015). Voordat Martens haar positie op de ranglijst te horen kreeg, was het al bekend dat Oranje-ploeggenoten Vivianne Miedema als vierde, Jackie Groenen als zevende en Shanice van der Sanden als tiende waren geëindigd.

De reactie op het winnen van de trofee

De 25-jarige speelster van FC Barcelona kreeg de prijs in Monaco uitgereikt naast niemand minder dan Cristiano Ronaldo. Onderweg naar de uitreiking zat ze al in het vliegtuig met Lionel Messi. Bij de mannen was het de Portugese vedette Cristiano Ronaldo die de prijs van beste speler won, waardoor hij naast Martens op het podium aanschoof. Hij liet Lionel Messi en Gianluigi Buffon achter zich.

Lieke Martens, de beste voetbalster van Europa

Achter de schermen: de dag van Martens in Monaco

De Europees voetbalster van het jaar over haar ervaringen in Monaco

We gebruiken cookies om u de beste site ervaring te kunnen bieden. Meer informatie