TOP-10: De duurste transfers OOIT!

De transferperiode begint pas in juli, maar de geruchtenmolen draait nu al op volle toeren. Sinds de miljoenen-transfer van Gareth Bale in 2013 lijkt het neerleggen van grote bedragen eerder een verplichting dan een uitzondering. Hieronder vind je de top-10 duurste spelers aller tijden op dit moment.

10) Zinedine Zidane – van Juventus naar Real Madrid - €73 miljoen

Zinedine Zidane schitterde als speler van Juventus bijna wekelijks en wist in 1998 zelfs de Ballon D’or te winnen. Genoeg reden voor Real Madrid om in 2001 een bod van liefst 73 miljoen euro op de Fransman te doen. De Italiaanse grootmacht ging akkoord met het toenmalige recordbedrag en zag Zidane zo naar De Koninklijke vertrekken. 

9) Ángel Di Maria – van Real Madrid naar Manchester United - €75 miljoen

Louis van Gaal kreeg in 2014 de lastige taak toegewezen om Manchester United, na een matig seizoen waarin het als zevende was geëindigd, weer terug te brengen naar de top. De Nederlandse manager kreeg de benodigde financiële middelen toegewezen en kocht onder anderen Luke Shaw voor €40 miljoen en Ander Herrera voor €36 miljoen. Maar de grootste klapper was de transfer van Ángel Di Maria. De Argentijn werd voor €75 miljoen overgenomen van Real Madrid, destijds een record in het Britse voetbal.

Helaas voor Van Gaal en zijn Manchester United pakte de transfer niet uit zoals gehoopt, want de multifunctionele aanvaller annex middenvelder was niet altijd zeker van zijn plek in de basis. Dit resulteerde een jaar later alweer in een vertrek naar PSG. Met die transfer was een bedrag van zo’n 63 miljoen euro gemoeid.

8) Kevin de Bruyne – van Vfl Wolfsburg naar Manchester City - €75 miljoen

De Belg werd in 2012 opgepikt door Chelsea en liet zien over een uitzonderlijk voetbaltalent te beschikken. Een talent dat door toenmalig Chelsea manager José Mourinho volledig genegeerd werd. De middenvelder klopte meermaals tevergeefs op de deur bij de Chelsea-manager en vertrok aan het eind van het seizoen naar Wolfsburg.

In Duitsland was de Belg direct één van de absolute uitblinkers in de Bundesliga. Na 21 assists in het seizoen 2014/2015 zat de hele wereldtop achter de Belg aan. De Bruyne besloot om terug te keren naar Engeland, Manchester City betaalde een bedrag van 75 miljoen euro voor de middenvelder.

7) James Rodríguez – van AS Monaco naar Real Madrid - €80 miljoen

James Rodríguez speelde zichzelf in de schijnwerpers op het WK van 2014, de Colombiaan nam zijn land bij de hand en leidde ze met vijf doelpunten naar de kwartfinale. Daar eindigde het avontuur; Colombia werd uitgeschakeld door Brazilië en Rodríguez was zichtbaar emotioneel. Ondanks dat het toernooi voor de nummer 10 er in de kwartfinale op zat, wist hij topscorer van het toernooi te worden. Door zijn prestaties op het landentoernooi kon de middenvelder rekenen op veel interesse van clubs. Real Madrid trok uiteindelijk aan het langste eind en lijfde Rodríguez in voor een bedrag van 80 miljoen euro.

6) Luis Suárez – van Liverpool naar FC Barcelona – €84,7 miljoen

Misschien wel één van de meest besproken voetballers van deze eeuw; Luis Suárez. De spits heeft al meerdere incidenten achter zijn naam staan, waaronder diverse bijtincidenten, die hem niet geliefd maakt bij vele voetbalfans.

Maar geliefd of niet, over één ding is iedereen het eens: Suárez is één van de beste voetballers ter wereld. De Uruguayaan liet bij Ajax al zien over exceptionele kwaliteiten te beschikken en bij Liverpool krikte hij zijn niveau nog wat meer op. Na een fantastisch jaar in Engeland was El Pistolero onhoudbaar voor de club uit Liverpool, Suárez maakte voor 84,7 miljoen euro de overstap naar FC Barcelona. 

Vanwege een schorsing na het bijten van Giorgio Chiellini op het WK 2014 mocht Suárez de eerste maanden geen wedstrijden spelen voor Barca. Toen zijn straf er eenmal op zat, bewees de Uruguayaan nog steeds een doelpuntenmachine te zijn. Inmiddels staat de teller voor de Spanjaarden op 85 doelpunten in 97 duels. Een ongekend moyenne.

5) Neymar – van Santos naar FC Barcelona - €88,2 miljoen

Neymar was pas 17 jaar oud toen hij in 2009 debuteerde op het allerhoogste niveau van Brazilië. De linksbuiten maakte in zijn eerste seizoen meteen een grote indruk en in Europa verscheen de rappe Braziliaan al snel op de radar van verschillende topclubs.

Het duurde dan ook niet lang of de buitenspeler was de Braziliaanse competitie ontgroeit. In 2012 speelde Neymar 17 wedstrijden voor Santos waarin hij 14 keer het doel vond. Reden genoeg voor FC Barcelona om een monsterbedrag van 88,2 miljoen euro op tafel neer te leggen voor het Braziliaanse wonderkind.

4) Gonzalo Higuaín – van Napoli naar Juventus - €90 miljoen

In 2013 tekende Gonzalo Higuaín een contract bij Napoli. De Italiaanse club betaalde zo’n 37 miljoen euro aan Real Madrid voor de goaltjesdief en van deze investering zouden de Napolitanen geen spijt krijgen. In het seizoen 2015/2016 scoorde Higuaín 36 doelpunten in 35 wedstrijden in de Serie A, cijfers waar elke spits van zou dromen. Tot grote ergernis van de club uit het zuiden meldde rivaal Juventus zich niet veel later. De Italiaanse recordkampioen was bereid de ontsnappingsclausule van 90 miljoen euro op tafel te leggen en dus kon Napoli een vertrek niet tegenhouden.

3) Cristiano Ronaldo – van Manchester United naar Real Madrid - €94 miljoen

Cristiano Ronaldo, de man die een patent heeft op het verbreken van records, verbrak in 2009 het record voor duurste speler aller tijden. Voor 94 miljoen euro maakte de Portugees de overstap van Manchester United naar Real Madrid. Met drie Champions League-zeges op zak sinds de komst van Ronaldo kan de Spaanse grootmacht wel spreken over een prima investering. Om over zijn 285 goals in 265 wedstrijden nog maar te zwijgen..

2) Gareth Bale – van Tottenham Hotspur naar Real Madrid – €100,7 miljoen

Gareth Bale maakte in 2013 voor een recordbedrag van 100,7 miljoen euro de overstap van Tottenham naar Real Madrid. De linksback die uiteindelijk op de linksbuiten-positie terecht kwam draaide in 2012/2013 een topseizoen bij de Spurs. Na 21 goals in 33 wedstrijden wilde Real Madrid de pijlsnelle aanvaller graag in huis halen. Er was echter één probleempje: waar zou de Welshman gaan spelen? Met Cristiano Ronaldo hadden de Koninklijke al een linksbuiten van buitenaards niveau. Zodoende werd Bale aan de rechterkant geposteerd.

Hoewel de statistieken van Bale bij Real Madrid zeker niet slecht zijn, heeft de aanvaller de torenhoge verwachtingen (nog) niet helemaal waar kunnen maken. Afgelopen seizoen kampte Bale veelvuldig met blessures en kwam daardoor tot slechts tien wedstrijden. Vertrekt hij deze zomer of houden de Spanjaarden vertrouwen in zijn kunnen?

1) Paul Pogba – van Juventus naar Manchester United - €105 miljoen

In 2012 liep Paul Pogba na een geschil met Sir Alex Ferguson over het geringe aantal speelminuten gratis de deur uit bij Manchester United. Juventus maakte dankbaar gebruik van de situatie en ving vier jaar later van datzelfde Manchester United ruim 105 miljoen euro voor de diensten van Pogba, het huidige record voor duurste transfer ooit.

Volgens Pogba is hij sinds zijn transfer altijd al het doelwit geweest van de media, die volgens hem teveel verwachten van de middenvelder. Na een matige start deed de Fransman het na de winterstop beter en won met zijn club dit seizoen de Community Shield, EFL Cup en de Europa League. Wordt het transferrecord van Pogba deze zomer door iemand anders gebroken?