VIDEO: Hoe is Mino Raiola (de zaakwaarnemer van o.a. Kluivert, Zlatan, Pogba) geworden wie hij is?

Mino Raiola is als beroemd en berucht zaakwaarnemer weer volop in het nieuws. Is hij de man die de contractonderhandelingen tussen Justin Kluivert en Ajax bemoeilijkt(e)? Hoe dan ook, de vijftigjarige Nederlandse spelersmakelaar met Italiaanse roots is multimiljonair door het begeleiden van wereldsterren als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Maxwell, Romelu Lukaku, Gianluigi Donnarumma en Pavel Nedved. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen?

Raiola verhuisde op eenjarige leeftijd naar Nederland en hij was als kleine jongen al het manusje van alles in de pizzeria van zijn ouders, in Haarlem. Later studeerde hij rechten en hij startte hij zijn eigen bedrijf, terwijl hij ook nog voor korte tijd als voetbalbestuurder werkzaam was. Dat was geen succes, maar Raiola bleef actief in de voetbalwereld. Nu als makelaar. Hij kwam te werken bij Sport Promotions, het bedrijf van voetbalmakelaar Rob Jansen. Raiola was bepaald niet op zijn mondje gevallen en al snel werkte hij zich omhoog; zo bemoeide hij zich onder meer met de transfers van Wim Jonk en Dennis Bergkamp van Ajax naar Internazionale, in 1993. Raiola besloot voor zichzelf te beginnen en veroverde met de overgang van de Tsjechische ster Pavel Nedved naar Lazio (in 1996) de Italiaanse transfermarkt. En vanaf toen ging het hard, heel hard... 

Kennismaken met Mino Raiola, die ook Mark van Bommel begeleidde:

Raiola in 2013: "Het opleidingsniveau bij Ajax ligt hoger dan bij Barcelona"

Verslaggever Sierd de Vos is overigens niet zo'n fan van 'de ouwe pizzabakker uit Haarlem' Mino Raiola, om het maar even zacht uit te drukken. "Hij heeft meer euro's dan hersencellen" en "hij heeft zo'n dik hoofd dat hij niet eens in zijn eigen pizza-oven past."

Columnist en Vitesse-fan Marcel van Roosmalen over Raiola:

Onlangs 'bracht' Raiola Henrikh Mkhitaryan nog van Manchester United naar Arsenal:

Oftewel: Mino Raiola, wereldwijd beroemd en berucht...