Opinie van de Week: Waar Spanje al meteen uitblinkt, riskeert Duitsland de vroege uitschakeling

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Van alle kanshebbers op het WK ontgoochelde Duitsland nog meer dan Brazilië. Qua resultaat maar vooral ook door de verkeerde tactiek. Mede door hun passie straften de Mexicanen dat direct af met een dik verdiende nederlaag. Die wake-up call bleef uit bij de Zuid-Amerikanen, die zichzelf weliswaar eveneens overschatten maar het daarbij nog troffen tegen het middelmatige Zwitserland.

Toplanden vallen pijnlijk tegen

Het toernooi in Rusland moet feitelijk nog op gang komen, maar alle voorspellingen ten spijt valt het voor landen als Duitsland, Brazilië en ook Argentinië pijnlijk tegen. Waarbij de Mannschaft, toch de wereldkampioen van vier jaar terug, een rommelige en rumoerige voorbereiding continueerde tegen Mexico. Blijkbaar had Joachim Löw niets geleerd van de kritiek op de stroeve aanloop.

De Duitse bondscoach prolongeerde een net iets té aanvallend systeem tegen de messcherpe counter van de Mexicanen. De oosterbuur had nog geluk dat dat staaltje van hoogmoed slechts één treffer uitlokte, want met iets meer beheersing en discipline had het duel al in de eerste helft beslist kunnen zijn. Begrijpelijk beklaagde Mats Hummels zich over de onjuiste instructies van Löw, waardoor de verdediging regelmatig mankracht tekortkwam.

Mannschaft schreeuwt om vernieuwing

Vrij constant poogde Duitsland, met liefst zeven man tegelijk, de Mexicanen te overvallen. Het lukte amper en het riskeerde de 2-0 bij elke uitbraak van de snelvoetige tegenstander. Löw zal het concept moeten inbinden en met name het middenveld moeten opfrissen. De ploeg schreeuwt om vernieuwing en vers bloed. Als het al niet te laat is, want zaterdag wacht in het hete Sotsji het stugge Zweden voor de herkansing.

In dezelfde badplaats excelleerde Spanje tegen Portugal. Of eigenlijk tegen Cristiano Ronaldo. De Latijnse broedertwist overtrof tot nog toe met stip de rest, ondanks de hitte van zo’n dertig graden. Van alle elftallen maakte de wereldkampioen van 2010 ook de meeste indruk. Compleet, veel beweging, al in de gewenste vorm, nauwelijks zwakke plekken, hoe dan ook doelman David de Gea niet.

Het onnodige wegsturen van Julen Lopetegui als bondscoach heeft vooralsnog geen nadelig effect op de inspiratie en ambitie van de Spanjaarden. Ze hadden recht op de zege tegen Portugal, maar ze namen iets te vroeg genoegen met een voorsprong van 3-2. Daardoor kon Ronaldo in de slotfase ook voor zijn derde doelpunt aanleggen. Het was geen zuivere hattrick, maar de drie treffers bevestigden zijn niet te verzadigen drive om op het WK als de aanbeden ster en held te fonkelen en uit te blinken.

Cristiano Ronaldo drukte Messi en Neymar diep in de schaduw

De schittering van de Portugees drukte Lionel Messi en Neymar diep weg in de schaduw van de tegenvallers. De Argentijn overtuigde geen moment tegen IJsland, net zo min als de Braziliaan tegen Zwitserland. Een gemiste strafschop accentueerde het gebrek aan scherpte bij de vedette van Barcelona, die in Rusland ook nog eens opereert in een matige formatie. Hij blijkt zes kilo te zijn afgevallen. Hij beloofde de natie beterschap, maar lijkt op herhaling van de gemiste kans in Brazilië.

De grote favoriet slaapwandelde door de match tegen de Zwitsers. Wonderlijk en lastig verklaarbaar. Neymar kon de teamgenoten niet wakker schudden. Hij is merkbaar nog niet fit en heeft behoefte aan wedstrijdritme. Zijn demarrages wilden nog niet flitsen, hij grossierde ook in verkeerde keuzes. Bondscoach Tite gunde hem de volle negentig minuten, in de hoop dat hij zich daardoor verbetert.

De gelijkmaker van Steven Zuber rechtvaardigde ingrijpen van de video-arbitrage, maar de zwakke scheidsrechter César Ramos uit Mexico kreeg geen seintje vanuit de controlekamer in Moskou om de 1-1 af te keuren. Het is absoluut nog wennen aan dit hulpmiddel op het WK. De correcties bij Frankrijk – Australië en Denemarken – Peru vielen te billijken, waarbij de VAR in elk geval bondscoach Didier Deschamps behoedde voor ook al een valse start met zijn gegoochel met een foutieve opstelling.

LEX MULLER