5 landen die zomaar eens kunnen gaan verrassen op het WK in Rusland

Het WK heeft vooraf altijd bepaalde topfavorieten, maar wie worden in Rusland eigenlijk de verrassingen? Ieder toernooi is er wel één land dat boven verwachting presteert; denk bijvoorbeeld aan Wales en IJsland tijdens EURO 2016, Colombia in 2014 en Uruguay in 2010. Denk jij dat één van onderstaande vijf landen een kans maakt om de grote verrassing van dit WK te worden?

Nigeria

Nigeria is ingedeeld in een loodzware poule. De Afrikanen nemen het namelijk op tegen Argentinië, Kroatië en IJsland. Maar natuurlijk zijn The Super Eagles niet kansloos. Het oefenduel met Argentinië in november 2017 werd bijvoorbeeld met 4-2 gewonnen en op het WK in Brazilië overleefde Nigeria een groep met (alweer) Argentinië, Bosnië & Herzegovina en Iran. Bovendien lopen er spelers rond in de selectie die actief zijn (geweest) in topcompetities. Denk aan John Obi Mikel, Victor Moses, Alex Iwobi en Kelechi Iheanacho. Met Tyronne Ebuehi, die van ADO Den Haag naar Benfica verkast, William Troost-Ekong (voormalig FC Groningen- en FC Dordrecht-verdediger) en Ahmed Musa (voormalig VVV-Venlo-aanvaller) heeft het team ook een ‘Nederlands’ tintje.

Oefeninterland Argentinië - Nigeria, november 2017. Samenvatting:

Het prachtige WK-shirt van Nigeria, dat al miljoenen keren is besteld door (voetbal)liefhebbers:

De volledige selectie van Nigeria:

Denemarken

Denemarken ontbrak op het vorige WK en ook tijdens EURO 2016 waren de Denen afwezig, maar in Rusland zijn ze er weer bij. En de ploeg van bondscoach Åge Hareide herbergt behoorlijk wat talent, onder meer uit de Eredivisie. Ajacieden Kasper Dolberg en Lasse Schöne en Feyenoorder Nicolai Jørgensen zijn er bijvoorbeeld bij, maar ook Mathias Jørgensen (voormalig PSV’er) en oud-Ajacieden Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli en Viktor Fischer behoren tot de selectie. Denemarken zit in de groep bij onder meer Frankrijk, één van de topfavorieten voor de WK-titel. Peru en het Australië van Bert van Marwijk zijn de overige twee tegenstanders. Eriksen, spelmaker van Tottenham Hotspur, is de absolute sterspeler van de Denen. Hij schoot zijn land in de play-off tegen Ierland alsnog overtuigend richting ‘Rusland’ (0-0 thuis, 1-5 uit). De beste prestatie ooit van Denemarken op een WK was het bereiken van de kwartfinale in 1998. Lukt dat de ploeg aan de hand van Eriksen opnieuw?

Een fantastische hattrick van Christian Eriksen tegen Ierland, waarmee hij Denemarken een WK-ticket bezorgde:

Marokko

Marokko plaatste zich in het laatste stadium van de WK-kwalificatie, in een groep met onder meer Ivoorkust, overtuigend voor het WK. De Leeuwen van de Atlas kregen in de groepsfase geen enkele tegengoal en wonnen de beslissende laatste wedstrijd in Ivoorkust: 0-2 en Marokko was voor het eerst in twintig jaar verzekerd van WK-deelname. Feyenoorders Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat zijn erbij in Rusland, net als Ajacied Hakim Ziyech. Ook voormalig PSV’er Nordin Amrabat, de oudere broer van Sofyan, is geselecteerd. De Marokkanen kunnen aan de bak, want in de groepsfase wachten duels met titelkandidaat Spanje, Europees kampioen Portugal en Iran. Het bereiken van de tweede ronde is de beste prestatie van Marokko ooit op een WK (1970), maar kan de ploeg wellicht verrassen vanuit de underdogpositie?  

De beslissende kwalificatiewedstrijd, Ivoorkust - Marokko (0-2):

Groot feest onder Marokkaanse Nederlands na de plaatsing voor het WK. Beelden vanaf het Mercatorplein in Amsterdam:

Servië

Servië zal het in Groep E opnemen tegen achtereenvolgens Costa Rica, Zwitserland en Brazilië. Een pittige loting voor de Serven, al lieten ze in de kwalificatiereeks zien met stevige concurrentie te kunnen omgaan. Servië eindigde als groepswinnaar in een poule met onder meer Ierland, Wales en Oostenrijk. Het land kan zomaar eens verrassen, want de selectie zit vol spelers die actief zijn in grote competities. Onder meer Branislav Ivanovic (Zenit), Aleksandar Kolarov (AS Roma), Nemanja Matic (Manchester United), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Dusan Tadic (Southampton), Filip Kostic (Hamburger SV) en Aleksandar Mitrovic (Fulham). Na het WK van 2006, waar nog onder de naam van Servië en Montenegro werd gespeeld, ging het nationale elftal verder als een onafhankelijk Servië. Op het WK van 2010 overleefde Servië de groepsfase niet, ondanks een zege tegen Duitsland (1-0). Komen de Serven nu wel (minimaal) een ronde verder?

Senegal

Senegal doet pas voor de derde keer in de historie mee aan een WK en in een groep met Polen, Colombia en Japan liggen er wellicht mogelijkheden. De ploeg heeft in Sadio Mané de absolute sterspeler in huis. Hij stond dit seizoen met Liverpool in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Andere bekende namen in de selectie zijn die van Kalidou Koulibaly (Napoli), Cheikhou Kouyaté (West Ham United) en Keita Baldé (AS Monaco). Senegal plaatste zich uiteindelijk op opmerkelijke wijze voor het WK. Het verloren groepsduel tegen Zuid-Afrika (2-1 verlies) moest wegens matchfixing worden overgespeeld, waardoor de Senegalezen niet op vijf punten uit vier duels stonden, maar op vijf punten uit drie duels. De overgespeelde wedstrijd was een prooi voor Senegal (0-2) en daardoor kwalificeerde het land zich met veertien punten uit zes wedstrijden met overmacht voor het toernooi in Rusland. Zit er tijdens de derde WK-deelname een stunt in voor de Afrikanen?

Het verloren duel tegen Zuid-Afrika (2-1 verlies):

Samenvatting van het overgespeelde duel (0-2 zege):