Mauro Júnior 23e Braziliaan in het shirt van PSV: Van Romario tot Jonathan Reis

PSV heeft afgelopen weekend Mauro Júnior aangetrokken. De vleugelspeler is de 23e Braziliaan in het shirt van de Eindhovenaren. Heeft PSV de nieuwe Romario binnen? De Braziliaanse link van PSV. 


Romario
In 1988 was PSV het beste team van Europa nadat ze de Europa Cup 1 hadden gewonnen. Een team met onder meer Eric Gerets, Ivan Nielsen en Ronald Koeman haalden na een strafschoppenserie tegen Benfica de felbegeerde beker binnen. In de hete transferzomer van 1988 pikte PSV Romario op voor het toen astronomische bedrag van 4 miljoen dollar. Tijdens de Olympische Spelen schitterde het Braziliaanse elftal aan de hand van Romario. De spits scoorde zes doelpunten in Seoul en hielp de Goddelijke Kanaries aan een zilveren medaille. Eenmaal in Eindhoven aangekomen, zette PSV de succesreeks door. In de vijf seizoenen dat Romario bij PSV speelde, werden er 2 KNVB-bekers gewonnen en werden er 3 landtitels gevierd.
Ronaldo
Na de transfer van Romario naar FC Barcelona (19 miljoen) had PSV een andere Braziliaan op het oog. De zeventienjarige Ronaldo Luis Nazario de Lima moest de opvolger worden van Romario en daar hadden ze in Eindhoven een slordige 11 miljoen gulden voor over. Ronaldo maakte in 57 duels voor PSV maar liefst 54 doelpunten. Na een ruzie met toenmalige trainer Dick Advocaat vanwege een plek buiten het elftal in de KNVB-beker besloot Ronaldo te vertrekken uit Eindhoven. Het wonderkind uit Rio de Janeiro te tekenen bij FC Barcelona. Hij werd drie keer verkozen tot wereldvoetballer van het jaar (1996, 1997 en 2002) en groeide uit tot een absolute wereldster.


Alex en Gomes
Na een tijd zonder noemenswaardig succes van Brazilianen in het shirt van PSV, kwamen Alex en Gomes in de zomer van 2004 naar PSV. De keeper en de verdediger maakten in hun eerste wedstrijden een matige indruk. Na een aantal wedstrijden begon het te draaien en was het Braziliaanse tandem niet weer weg te denken. Met Gomes op doel en Alex in de verdediging kreeg PSV maar liefst twaalf Eredivisie-wedstrijden op rij geen enkel tegendoelpunt te verwerken. In de winterstop van het seizoen 2004/2005 trok PSV de Braziliaanse aanvaller Robert de Pinho de Souza aan van Atlas Guadalajara aan. In de kwartfinale van de Champions League schoot deze aanvaller de beslissende strafschop winnen waardoor de Eindhovenaren de halve finale van het kampioenenbal haalden. Heurelho Gomes werd in de vier seizoenen dat hij voor PSV speelde, vier keer kampioen. Alex vertrok in 2007 naar Chelsea en pakte drie landstitels met de Eindhovenaren.
Jonathan Reis
Jonathan Reis had voetballend alles in zich om zijn legendarische voorgangers te evenaren. De Braziliaanse aanvaller uit Contagem werd op 17-jarige leeftijd door PSV vastgelegd. De spits had veel moeite met de verleidingen van het leven en was bovendien weinig gedisciplineerd. Zo haalde hij ooit zelfstandig het gips van zijn gebroken voet af en werd hij ontslagen wegens cocainegebruik. Na een behandeling voor zijn drugsgebruik kreeg het talent in 2010 een tweede kans van PSV. Hij liet in de historische wedstrijd tegen Feyenoord zien wat hij in huis had. De Braziliaan maakte drie van de tien doelpunten tegen de Rotterdammers en Jonathan Reis leek alles weer op een rijtje te hebben. Twee maanden later raakte de Braziliaan ernstig geblesseerd in de wedstrijd tegen Roda JC. Hij kwam in botsing met doelman Przemyslaw Tyton en scheurde zijn voorste kruisband, achterste kruisband en mediale band af. PSV bood hem een contract voor één seizoen aan maar daar had de voetballer geen trek in. Hij tekende een contract bij Vitesse en vertrok in 2013 naar Brazilië vanwege heimwee. Tegenwoordig speelt de aanvaller in Japanse tweededivisie voor Consadole Sapporo.