Opinie van de Week: Blijf af van de nacompetitie, met al die dramatiek en spektakel!

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Voor de aftrap rolde De Graafschap een reusachtig spandoek uit met de waarschuwing dat het flink kan spoken op de Vijverberg. Ook tegen Telstar maakte de club van de Superboeren uit Doetinchem die specialiteit en keurmerk andermaal meer dan waar. In de finale van de nacompetitie gloort nu de terugkeer naar de Eredivisie, alweer na twee seizoenen betrekkelijke anonimiteit in deze afdeling.

De return van deze ronde, na een al even spannende 3-2 in Velsen, stond model voor het onvoorspelbare karakter van de nacompetitie. De thuisclub sprintte ras naar een voorsprong van 2-0, maar Telstar forceerde na rust een stand van 3-2, wat verlenging zou hebben vereist. De Graafschap voorkwam dat echter tien minuten voor tijd: 4-2 en door naar de laatste fase op de drempel van promotie.

Geen moment vervelend

Qua voetbal verdiende het duel in Doetinchem hooguit een magere vier. Maar qua amusement en spanning een cijfer tussen de acht en de negen. Geen moment sloeg de verveling toe op de tribunes, afgeladen met ruim 11.000 supporters. Het spel in Nederland holt nog steeds achteruit. De nacompetitie sluit daarop wellicht aan, maar dit fenomeen bewijst ook de kracht van het directe knock-out gevecht.

Als na-gift op de reguliere competitie mag dit toetje nimmer verdwijnen. Elke wedstrijd kraakt, piept en kreunt van een voor onmogelijk gehouden wending. Dordrecht stunt in Friesland tegen SC Cambuur en voert bijna Sparta af. Almere City stuurt Roda JC terug naar de eerste divisie, pas voor de tweede keer in de historie. De Limburgers overschatten hun surplus aan kwaliteit en struikelen over het opportunisme van een lager ingeschatte tegenstander. Simpel, omdat ze niet kunnen omgaan met de gevraagde mentaliteit van alles-of-niets.

Volstrekt onvoorspelbaar

NEC gold als kanshebber voor een rentree in de Eredivisie. Maar in Emmen ging het weer eens dramatisch mis met de ploeg van de bekritiseerde Pepijn Lijnders. De zoveelste dreun na het kampioenschap van Jong Ajax en de bevordering van Fortuna Sittard. Als zevende geëindigd, mag de trots van Drenthe het nu opnemen tegen Sparta. Een zelfde scenario als in Kerkrade ligt waarachtig op de loer voor de Rotterdammers, die zich nog maar net konden ontdoen van Dordrecht, nota bene nummer dertien in de voorbije Jupiler League.

De eerste divisie is volstrekt onvoorspelbaar en sleept dat geheim al jaren mee naar de nacompetitie. De Graafschap finishte als vierde, op negen punten onder NEC. Het team van de gedreven Henk de Jong zou het moeten kunnen klaren tegen Almere City, negende in het klassement en volslagen onbekend met het voetbal in de Eredivisie. Maar dergelijke berekeningen en verwachtingen zeggen niets in deze weken.

Blijf van de nacompetitie af

De hoogste klasse kauwt al geruime tijd op nieuwe vormen van de competitie, waarbij het model in België als lichtend voorbeeld zou kunnen dienen. Er wordt nagedacht over versterkte degradatie uit de Eredivisie. Maar waarom? Blijf af van de nacompetitie, al zo lang doordrenkt van de dramatiek, sensatie en spektakel. Na Roda JC kan ook Sparta nog afzinken, alle inspanningen van Dick Advocaat ten spijt.

Emmen en/of Almere City in de Eredivisie; zou dat als een verzwakking uitpakken? De krachtsverschillen tussen beide afdelingen spelen minder op dan menigeen denkt, met uitzondering dan van de smalle top. Het kan ook een verfrissend effect hebben op het soms saaie seizoen. Een prognose van de afloop in de nacompetitie is sowieso te riskant, maar hoe dan ook krijgt het rechter rijtje gezelschap van Fortuna Sittard en De Graafschap of Almere City als nieuwelingen.

Diezelfde nacompetitie schudt ook nog eens de eerste divisie op voor komend seizoen. Het wemelt ineens van de favorieten, met FC Twente, Roda JC, NEC, het getergde Cambuur en Dordrecht, het opgelapte Go Ahead en wie weet De Graafschap en Sparta. Vandaar het advies: geniet nog twee dagen van thrillers als Emmen-Sparta en Almere City-De Graafschap. Absoluut vermakelijker dan de play-offs om Europees voetbal.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE play-offs promotie/degradatie: doelpunten, hoogtepunten, samenvattingen’

Anderhalf jaar geleden deed Roda JC-eigenaar deze uitspraak: "Binnen vijf jaar de CL in"

Directeur shirtsponsor Roda JC woedend na degradatie: "Helemaal klaar mee, wat ben ik boos!"

Perez snapte niets van wissel Robert Molenaar bij #rodalm: "Ik vond het echt opvallend"

Samenvatting Sparta Rotterdam - FC Dordrecht, 2-2 (beelden, goals)

Samenvatting De Graafschap - Telstar, 4-2 (beelden, goals)

Samenvatting N.E.C - FC Emmen, 4-1 (beelden, goals)

Almere City ging twee keer naar Limburg, met succes: "Ritje ligt ons goed"

Roda-doelman Hidde Jurjus neemt verantwoordelijkheid: "Speelde een kutwedstrijd"

Almere City-smaakmaker voorspelde overwinning op Roda: "Als je geluk hebt, dan win je"

VIDEO: Trainer Robert Molenaar valt van afstapje na degradatie Roda JC