Nederland - Engeland: De goal van Ronald Koeman, de elleboog van Jan Wouters, rellen in Amsterdam en de eerste e-interland

Het Nederlands Elftal neemt het vrijdagavond in de Amsterdam Arena op tegen de nationale ploeg van Engeland. Een wedstrijd met een lange historie tussen twee grote voetbalnaties. Van de elleboogstoot van Jan Wouters tot de vrije trap van huidig bondscoach Ronald Koeman; wij zetten een aantal memorabele momenten en wedstrijden op een rijtje.

We gaan eerst terug naar de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd in 1993. De winnaar van het treffen plaats zich samen met groepshoofd Noorwegen voor het eindtoernooi in de Verenigde Staten.  Ronald Koeman - die eerder in de wedstrijd een rode kaart had moeten krijgen, zet het team van an toenmalig bondscoach Dick Advocaat uit een vrije trap op voorsprong, waarna Dennis Bergkamp de wedstrijd beslist.

Eerder in de kwalificatiereeks ontmoeten Nederland en Engeland elkaar op Wembley (2-2). De wedstrijd gaat de boeken in als het duel van de elleboogstoot van Jan Wouters tegen Paul Gascoigne.  

Op het EK in 1996 neemt gastland Engeland wraak op Nederland. De twee grootmachten zijn samen ingedeeld in groep A, en in de onderlinge confrontatie blijkt het sterrenensemble van Engeland, dat later de finale verliest van Duitsland,  veel te sterk: 4-1. Beide landen plaatsen zich overigens wel voor de volgende ronde.

In een recenter verleden: Nederland speelt een oefenwedstrijd tegen de Engelse, wederom op het historische gras van Wembley. Oranje wint in 2012 met 2-3 door een laat doelpunt van Arjen Robben. Klaas-Jan Huntelaar scoort ook, maar dat kost hem wel bijna zijn gebit..  De aanvaller komt hard in botsing met Chris Smallig. 

In 2009 loopt het in Amsterdam bijna uit op rellen tussen supporters van beide landen, voorafgaand aan een oefenduel.

Nederland - Engeland is ook een historische wedstrijd op game-gebied. Op woensdag 21 maart won Oranje de eerste officiële e-interland in een wedstrijd tegen de Britten. 

Dat Nederland vaker dan eens succes heeft op Wembley blijkt ook tijdens de laatste ontmoeting in 2016. In Londen wordt het 1-2 voor de bezoekers.

Last but not least: misschien wel de mooiste Nederland – Engeland voor iedereen met een Oranje-hart. Nederland verslaat de The Tree Lions in de groepsfase van het gewonnen EK in 1988 dankzij drie doelpunten van Marco van Basten (3-1). De rest is geschiedenis.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Nederland - Engeland 2018: Doelpunten, video beelden en samenvatting (Oranje #nedeng)’

Hugo Borst fileert 'tactisch brein' Ronald Koeman: "De bondscoach heeft Strootman en Wijnaldum vermoord"

Gebrek aan voetballend vermogen Bas Dost valt op: "Het is kansloos om hem aan te spelen"

LOL: Engelse supporters juichen een jongen toe die een nummertje heeft gemaakt op de Wallen 🤣

Wout Weghorst jubelt na debuut voor Oranje: "Soms nog wat onwerkelijk"

Haha! Nederlandse fan wil op de foto met Nathan Aké, maar telefoon laat hem in de steek...

LOL-BEELDEN: Engelsen gaan HELEMAAL LOS na bezoekje aan de Wallen, supporter na 'daad' bejubeld

Van Dijk, Hateboer en Koeman na Nederland-Engeland

Samenvatting Nederland - Engeland 0-1 (goal)

VIDEO GOAL: Nederland - Engeland 0-1 (Jesse Lingard)

LOLVIDEO: Meisje steelt de show tijdens Wilhelmus voorafgaand aan Nederland-Engeland