'Met aanslag dreigende asielzoeker had kaartje voor wedstrijd EK Vrouwen in Nederland'

Een bewoner van het asielzoekerscentrum in Schalkhaar had vorig jaar een kaartje voor een wedstrijd tijdens het EK voor Vrouwen in Nederland. De gemeente Deventer voorkwam echter dat de man, die eerder al op verschillende plaatsen in Nederland met een terroristische aanslag dreigde, daadwerkelijk de wedstrijd in de Adelaarshorst (naar verluidt tussen Oostenrijk en Zwitserland) kon bezoeken. Dat schrijft De Stentor.

Alle alarmbellen gingen af bij de gemeente Deventer, toen bleek dat de uit Ethiopië afkomstige man een wedstrijdticket bleek te hebben. Dat blijkt uit gemeentelijke stukken die in het bezit zijn van De Stentor. Volgens politiechef Gert Telman kon de man niet worden opgepakt. Daar moet namelijk eerst een aantoonbaar strafbaar feit voor zijn gepleegd. Burgemeester Andries Heidema besloot de man, op aanraden van de politie, daarom een gebiedsverbod op te leggen. Op die manier kon hij tijdens de wedstrijden niet in de buurt van het stadion komen.

"Iedereen was angstig"

Politiechef Telman: "Hij had op dat moment niets strafbaars gedaan. Dus we hebben de gemeente gevraagd hem een gebiedsverbod op te leggen. Iedereen was angstig voor deze man." Concrete aanwijzingen dat de man een aanslag wilde plegen in het stadion van Go Ahead Eagles waren er overigens niet, maar burgemeester Heidema vreesde dat de man 'opnieuw in zijn gedrag zou vervallen' en nam daarom maatregelen. Er was volgens de burgemeester voldoende aanleiding aan te nemen dat er sprake was van dreigende verstoring van de openbare orde, vandaar het omgevingsverbod.

Het is overigens onduidelijk waar de man nu verblijft. Telman meldt dat de man zich in ieder geval niet in de omgeving van Deventer bevindt.