Laatste 10 KNVB bekerfinales: Vuurpijlen op het veld en bloedende Van der Sar

Op 22 april 2018 is het zover: de finale van de TOTO KNVB beker. Speciaal, aangezien de Nederlandse beker dit seizoen zijn 100e jubileum viert. Feyenoord ontvangt AZ in De Kuip, al spelen de Alkmaarders op papier thuis. De laatste 10 KNVB bekerfinales op een rij.

Feyenoord - Roda JC 2-0 27 april 2008

Het is een finale waar Feyenoord-supporters met veel plezier naar terug zullen kijken: Feyenoord verslaat Roda JC met 2-0; de Rotterdammers winnen voor het eerst in twaalf jaar weer een prijs. Doelpunten van Danny Landzaat en Jonathan de Guzman.

FC Twente - sc Heerenveen 2-2 (Heerenveen wint met 5-4 na strafschoppen) 17 mei 2009

Een jaar later staan FC Twente en sc Heerenveen tegenover elkaar. Youssouf Hersi lijkt de held te worden door in de 117e minuut de gelijkmaker te scoren, maar uiteindelijk wordt hij de schlemiel door als enige een strafschop te missen waardoor sc Heerenveen voor het eerst in zijn geschiedenis een prijs pak..

Ajax - Feyenoord 2-0 25 april 2010 & Feyenoord - Ajax 1-4 6 mei 2010

De finale zou eigenlijk gespeeld worden op 25 april in De Kuip. De KNVB maakt echter op 15 april bekend dat de finale over twee wedstrijden gespeeld zal worden in verband met dreigende supportersrellen. Na de eerste wedstrijd in de Amsterdam ArenA is de spanning bijna volledig weg, want Ajax wint het duel redelijk eenvoudig met 2-0 door twee vroege doelpunten van Siem de Jong. In de return zet Luis Suárez Ajax al na vier minuten op een 0-1 voorsprong waardoor de wedstrijd al gespeeld is.. Ajax wint het duel uiteindelijk met 1-4 en legt voor de achttiende keer in de geschiedenis beslag op de KNVB Beker.

FC Twente - Ajax 3-2 8 mei 2011

In de aanloop naar een beslissende wedstrijd om de landstitel spelen FC Twente en Ajax eerst nog een heerlijke bekerfinale. In De Kuip komt Ajax al snel op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Ebecilio en De Zeeuw, maar FC Twente komt knap terug tot 2-2 door Brama en Janssen. Uiteindelijk slaat FC Twente in de extra tijd toe via een beslissende kopbal van Marc Janko: 3-2.

PSV - Heracles Almelo 3-0 8 april 2012

In tegenstelling tot de voorgaande jaren wordt deze bekerfinale geen zenuwslopende wedstrijd. Het krachtsverschil tussen PSV en Heracles Almelo is simpelweg te groot waardoor de Eindhovenaren met 3-0 winnen door twee doelpunten van Jeremain Lens en één goal van Dries Mertens.

AZ - PSV 2-1 9 mei 2013

De finale van 2013 kent een vliegende start. Al na vijftien minuten leidt AZ met 2-0 door doelpunten van Adam Maher en Jozy Altidore. Na een halfuur komt PSV wel weer terug in de wedstrijd door een kopbal van Locadia, maar de overwinning van AZ komt niet meer in gevaar, waardoor de Alkmaarders voor de vierde keer in de geschiedenis de beker in ontvangst mogen nemen.

PEC Zwolle - Ajax 5-1 20 april 2014

Het is misschien wel de grootste verrassing ooit in de geschiedenis van de KNVB Beker.

In een zinderende finale wordt Ajax door PEC Zwolle met 5-1 weggezet waardoor de Zwollenaren voor het eerst in haar geschiedenis een prijs pakken. Het duel in De Kuip begint letterlijk met een knal, want al snel vliegen de vuurpijlen en fakkels het veld op. Nadat Ricardo van Rhijn Ajax in de derde minuut met een vlammend schot op voorsprong zet, volgt een nieuwe lading vuurwerk waardoor de wedstrijd wordt stilgelegd. De daaropvolgende pauze van een half uur doet PEC Zwolle goed, want de ploeg van Ron Jans is na de onderbreking ontketend en wint uiteindelijk met 5-1 van Ajax!

PEC Zwolle - FC Groningen 0-2 3 mei 2015

Een jaar later slaagt PEC Zwolle er niet in om de KNVB Beker voor de tweede keer op rij te winnen. In de Kuip is FC Groningen met 0-2 te sterk door twee doelpunten van Albert Rusnak.

Feyenoord - FC Utrecht 2-1 24 april 2016

Feyenoord staat na acht jaar weer eens in de bekerfinale. In een sfeervolle Kuip begint Feyenoord sterk aan de wedstrijd en dat resulteert in grote kansen voor Michel Kramer. Kort voor rust is de 27-jarige spits met een kopbal trefzeker waardoor de Rotterdammers met een 1-0 voorsprong de rust in gaan. FC Utrecht komt al snel op 1-1 door een doelpunt van Leeuwin. Een kwartier voor tijd is daar dan toch het verlossende doelpunt. Eljero Elia schiet via de rug van Utrecht-doelman Bednarek raak, Feyenoord grijpt voor het eerst in acht jaar weer een prijs.

AZ - Vitesse 0-2 30 april 2017

Voor het eerst in de clubhistorie pakt Vitesse een prijs. De Arnhemmers zijn in de Kuip te sterk voor AZ. Ricky van Wolfswinkel breekt tien minuten voor tijd de ban met een mooie kopbal en is acht minuten later weer trefzeker: 0-2.