Terug naar Toen: spectaculair Ajax boekt historische zege op Barcelona

In de rubriek 'Terug naar Toen' blikken we terug op een memorabele wedstrijd. Exact acht jaar geleden speelde Ajax een zenuwslopend duel tegen FC Barcelona. De Amsterdammers kwamen als winnaar uit de strijd met een 2-1 overwinning.

Ajax stond na vier duels op plaats drie met vier punten. In Barcelona werd met 4-0 verloren en de tweede wedstrijd tegen AC Milan kwam Ajax niet verder dan een 1-1 gelijkspel, nadat Mario Balotelli een penalty benutte in de 94e minuut. Ajax verloor in Glasgow met 2-1 van Celtic, maar won thuis met 1-0 door een schitterend doelpunt van Lasse Schöne.

Opstellingen

Net als de tegenstander miste Ajax belangrijke spelers. Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong zijn geblesseerd en zitten niet bij de selectie. Daarom staat Danny Hoesen – net als tegen Heracles Almelo – in de spits.

Opstellingen Ajax en Barcelona (tekst gaat verder onder foto)

Thulani Serero schoot Ajax na 19 minuten op voorsprong (1-0). Danny Hoesen trof vlak voor rust nog eens doel (2-0). De voorsprong was verdiend, want Ajax domineerde. Dat veranderde na een fout van Ricardo van Rhijn die de bal zo maar aan Neymar gaf. Joël Veltman vloerde de Braziliaan en werd bestraft met een rode kaart en een strafschop, die door Xavi werd benut (2-1). Ajax wankelde vanaf dat moment maar hield stand, al was het af en toe met kunst- en vliegwerk.

Belangrijke pionnen
Natuurlijk miste Barcelona met Lionel Messi, Jordi Alba, Daniel Alves, Alexis Sanchez en Victor Valdes enkele belangrijke pionnen. Maar toch had trainer Gerardo Martino de beschikking over een alleraardigst elftal, met sterren als Neymar, Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Gerard Pique en Carles Puyol.

Barcelona is niet meer gewend dat een tegenstander het aandurft om al vroeg te storen. Als een verdediger van de kampioen van Spanje de bal kreeg van zijn doelman, zag hij vaak twee of drie spelers van de thuisclub op zich afkomen. Zo grossierde de defensie van Barcelona in balverlies en kregen spelmakers als Xavi en Iniesta te weinig de bal.

Vol op de aanval
Ajax speelde vol op de aanval en werd na 19 minuten voor de eerste keer voor die gedurfde speelwijze beloond. Van Rhijn vond Thulani Serero, misschien wel de beste speler van de thuisclub. De Zuid-Afrikaan schoot van dichtbij raak (1-0). Ook op voorsprong bleef Ajax de beter ploeg, al schoot Neymar wel een keer in kansrijke positie naast. Namens Ajax was Lasse Schöne dichtbij 2-0 op aangeven van Nicolai Boilesen, die even later geblesseerd uitviel.

Met invaller Christian Poulsen op het middenveld en Daley Blind op de positie van Boilesen links in de defensie kwam Ajax in de 42e minuut op 2-0. Javier Mascherano leverde de bal voor de zoveelste keer in, waarna Danny Hoesen profiteerde. 'Tien, tien, tien' scandeerden de uitzinnige fans in de ArenA, niet wetende dat Van Rhijn na 48 minuten zwaar in de fout zou gaan.

De rechtsback schoof de bal zo maar in de voeten van Neymar, die alleen richting doelman Jasper Cillessen af kon. Joël Veltman besloot hem te vloeren. Hij werd bestraft met een rode kaart en een strafschop, die door Xavi werd benut (2-1). Met een man minder kwam Ajax nauwelijks meer onder de druk van FC Barcelona uit en was waarschijnlijk vooral Van Rhijn blij dat het bij 2-1 bleef.

Eindstand Ajax - FC Barcelona

Vervolg in Europa

Ajax eindigde als derde in de poule achter AC Milan en Barcelona. Ajax werd in de laatste 32 van de Europa League gekoppeld aan Red Bull Salzburg. De ploeg van Roger Schmidt blies de Amsterdammers twee keer van het veld waardoor Salzburg met 6-1 won over twee duels.