8 mei: een pijnlijke dag voor Ajax... Drie redenen waarom!

Ajax kent een rijke historie met tal van mooie resultaten. Toch is er een aantal momenten waar menig Ajacied niet graag aan terugdenkt. Zo ook 8 mei: een dag die voor veel supporters te boek staat als een zwarte dag.

8 mei 2019: Ajax - Tottenham Hotspur

De supporters van Ajax denken ongetwijfeld met veel plezier terug aan het seizoen 2018/19. De formatie van Erik ten Hag, met onder anderen Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt in de gelederen, presteerde het schier onmogelijke door zich te plaatsen voor de halve finale van de Champions League.

Tottenham Hotspur

Ajax stuitte op Tottenham Hotspur. Het heenduel in Londen eindigde in 0-1 door een treffer van Donny van de Beek. Ajax begon sterk aan de return en nam binnen vijf minuten de leiding. Aanvoerder Matthijs de Ligt kopte de bal achter Hugo Lloris.

Even later verdubbelde Hakim Ziyech de score op prachtige wijze. Ajax ging halverwege met 2-0 aan de leiding en er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, aangezien een overwinning of gelijkspel genoeg zou zijn voor een plek in de finale.

Tweede helft

Na rust veranderde het spelbeeld. Tottenham Hotspur begon fel aan de tweede helft en zorgde tien minuten na rust voor de aansluitingstreffer. Lucas Moura was het eindstation van een flitsende counter.

Vier minuten later kwamen de Londenaren zelfs langszij. Moura maakte zijn tweede van de avond en de spanning was helemaal terug. Spurs had nog maar één treffer nodig om de eindstrijd in Madrid te bereiken.

Winnende treffer

Beide ploegen creërden volop kansen en waren dichtbij een doelpunt. Zo raakte Ziyech de paal en kopte Jan Vertonghen de bal op de lat. Ajax leek zich te hebben geplaatst voor de finale, tot minuut 96.

In de slotseconden schoot André Onana de bal ver weg en de wedstrijd leek beslist. Spurs kreeg toch nog een mogelijkheid en die werd verzilverd door Lucas Moura, die zijn hattrick completteerde en zodoende ging niet Ajax maar Tottenham naar de finale.

Samenvatting Ajax - Tottenham Hotspur (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Finale

Lucas Moura kroonde zich met die late treffer tot man van de wedstrijd en daarmee spatte de Champions League-droom van Ajax uiteen. Liverpool won de finale met 2-0 dankzij treffers van Mohamed Salah en Divock Origi.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

8 mei 2016: De Graafschap - Ajax

Voorafgaand aan de laatste speelronde in het seizoen 2015/16 stonden Ajax en PSV in punten gelijk. Beide ploegen hadden na 33 Eredivisiewedstrijden 81 punten verzameld. De Amsterdammers hadden echter een veel beter doelsaldo.

Vroege voorsprong

Een overwinning op De Graafschap in Doetinchem zou voldoende zijn voor de 34ste landstitel. Ajax nam al snel de leiding via Amin Younes, die kort daarvoor ook al scoorde. Zijn treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

PSV, dat op bezoek ging bij PEC Zwolle, ging net als Ajax in de eerste helft aan de leiding. Jürgen Locadio zorgde voor de Eindhovense voorsprong. Even later verdubbelde Luuk de Jong de voorsprong.

Gelijkmaker

Bij rust leidde Ajax met 0-1, PSV zelfs met 0-2. Tien minuten na rust ging het mis voor de ploeg van Frank de Boer. Bryan Smeets zorgde met een harde schuifer voor de 1-1. Door die gelijkmaker was PSV virtueel landskampioen.

De formatie van Phillip Cocu leek het ook heel even uit handen te geven, nadat Ouasim Bouy voor de aansluitingstreffer zorgde. Kort na die goal maakte Luuk de Jong zijn tweede van de middag.

Verrassende kampioen

De tijd tikte langzaam weg en Ajax slaagde er maar niet in om de 1-2 te forceren. De Amsterdammers kregen een aantal grote mogelijkheden, maar de winnende treffer bleef uit. Ajax bleef steken op 1-1, terwijl PSV met 1-3 won in Zwolle.

Ajax verzuimde de 34ste landstitel binnen te slepen, waardoor PSV zich voor de 23ste keer in de historie kroonde tot kampioen van Nederland. Zo kende het seizoen 2015/16 een memorabel en spectaculair slot.

8 mei 2011: FC Twente - Ajax

FC Twente versloeg V.V. Capelle, FC Zwolle, Vitesse, PSV en FC Utrecht in het bekerseizoen van 2010/11. Ajax rekende op weg naar De Kuip af met MVV Maastricht, BV Veendam, AZ, NAC Breda en RKC Waalwijk.

Sterk FC Twente

In de openingsfase kwam de meeste dreiging van FC Twente, maar Ajax nam de leiding via Demy de Zeeuw. De middenvelder opende al na negentien minuten de score. De Enschedeërs bleven na die tegentreffer de bovenliggende partij.

Toch sloeg Ajax toe. Lorenzo Ebecilio verdubbelde vijf minuten voor rust de voorsprong. De goal kwam vrij gelukkig tot stand, want het schot van de aanvaller werd onderweg nog aangeraakt door Wout Brama.

Eenrichtingsverkeer

De wedstrijd leek af te stevenen op een 0-2 ruststand, maar de ploeg van Michel Preud’homme bracht de spanning terug in de 45ste minuut. Brama zorgde voor de aansluitingstreffer en maakte daarmee zijn fout goed.

Het begin van de tweede helft was een eenrichtingsverkeer richting doelman Kenneth Vermeer. Tien minuten na rust kwam Twente zelfs langszij via Theo Janssen. Ajax en Twente creëerde daarna nog genoeg kansen, maar een doelpunt bleef uit.

Marc Janko

Twente ontving kort voor het einde van de verlenging een vrije trap, maar alles wees erop dat Marc Janko een overtreding beging op Jan Vertonghen. Wie anders dan Janssen ging achter de bal staan.

De middenvelder bracht de bal in en uitgerekend Janko schoot raak. De Oostenrijker bezorgde daarmee Twente de KNVB Beker. Een week later stonden deze teams lijnrecht tegenover elkaar in speelronde 34 van de Eredivisie.

Strijd om landstitel

De winnaar van dat duel zou zich kronen tot landskampioen. Ajax won in een kolkende Arena met 3-1 en nam op die manier sportieve wraak. De Amsterdammers veroverden destijds de 30ste landstitel in de clubhistorie.