FC Utrecht reageert op zaak Henk Fraser. "Grensoverschrijdend gedrag"

Eerder vanmorgen gaf FC Utrecht uitgebreid uitleg over de situatie rondom Henk Fraser. Algemeen directeur Thijs van Es wond er in zijn toelichting geen doekjes om.

Gedrag Henk Fraser niet te tolereren

Als eerste stelt de directeur duidelijk dat het gedrag van Henk Fraser niet te tolereren was. Hij zei onder meer: "De grens opzoeken mag, eroverheen gaan niet". Ook zei hij: "Als een supporter zich misdraagt, krijgt hij een stadionverbod. Als iemand op kantoor gewelddadig gedrag vertoont, wordt hij ontslagen. Een trainer die duidelijk grensoverschrijdend gedrag vertoont is niet te handhaven. Als Henk zelf niet de beslissing had genomen om op te stappen, dan hadden wij dit voor hem gedaan."

Waarom mocht Henk Fraser toch nog op trainingskamp?

Die uitspraak lijkt haaks te staan op de gebeurtenissen. Immers, het incident vond zaterdag plaats en daarna ging Henk Fraser nog mee op trainingskamp. Dit komt volgens Van Es door het intern onderzoek. Men heeft met spelers, clubeigenaar Frans van Seumeren, de Raad van Commissarissen, spelers en experts, waaronder hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers, gesproken. Pas toen de uitkomsten van die gesprekken duidelijk waren heeft FC Utrecht de knoop doorgehakt en Fraser voor de keuze gesteld.

Was dit incident een excuus om van Henk Fraser af te komen?

Na zijn periode bij Sparta had Henk Fraser een stroeve start bij FC Utrecht. Mensen beweerden dan ook dat de club toch al van de trainer af wilde en hier een goedkope escape zag. Van Es bestrijdt dat met klem: "Wat denk je nou zelf? We staan gedeeld zesde, we zijn bezig aan een uitstekende reeks. We wilden honderd procent door met Henk. Dat maakt dit gebeuren zo ongelofelijk tragisch, ook voor Henk zelf.

Volgen er sancties voor Amin Younes?

Volgens insiders is de situatie ontstaan doordat Amin Younes een racistische opmerking heeft gemaakt. Toch hoeft de huurling geen sancties te verwachten. Van Es legt uit dat Younes zich ziek gemeld heeft en dat FC Utrecht met hem in gesprek wil zodra hij zich beter meldt. "De speler in kwestie is het slachtoffer. Dat is de insteek van het gesprek." Zo maakt Van Es duidelijk.