Iraanse keeper Etemadi over mogelijk statement tijdens WK: "Je weet niet wat ze met je moeder doen"

In de WK-liveshow van FC AFkicken op zondag 20 november was Almere City-keeper Agil Etemadi te gast. De Iraniër sprak uitgebreid over de situatie in zijn land en hoe dit mee zal gaan spelen tijdens het toernooi in Qatar. Ook ging de doelman in op de mogelijkheid voor het Iraanse elftal om een statement te maken.

Statement Iran op WK

“Het is heel lastig om je erover uit te spreken", begint Etemandi zijn verhaal. "Je weet niet wat er gaat gebeuren als ze een statement maken, of ze bedreigd gaan worden of niet." In Iran beleeft men een zeer turbulente periode. Er worden massaal demonstraties gehouden tegen het strenge regime, met name vanwege de conservatieve tijdsgeest die het land beheerst. Volgens Etemadi kunnen de voetballers best een steentje bijdragen aan deze protesten: "Ze zijn echt helden in het land. Mensen willen nu zien dat ze ook op het menselijk vlak helden zijn.”

Jahanbaksh over regime in Iran

Alireza Jahanbaksh en Sardar Azmoun, twee van de sterspelers van het Iraanse elftal, spraken zich eerder al uit tegen het regime. Het is onduidelijk of er tijdens het WK een nieuw statement zal volgen. “Iedereen wacht in spanning af of ze iets gaan doen. Als ze niks gaan doen, wordt het gekkenhuis.” Vanwege de huidige situatie zou Etemadi, als hij opgeroepen zou worden, bedanken voor het een WK met Iran. “Ik zou niet gaan, ik zou bedanken.”

“Jullie weten misschien niet wat er gebeurt, maar er worden elke dag honderden mensen vermoord zonder proces", vertelt de doelman over de crisis in Iran. "Er zijn nu al veertienduizend mensen opgepakt, die weten ook niet waar ze aan toe zijn.”  Ook de voetballers zijn niet waarschijnlijk niet ontastbaar: “Ze kunnen jouw huis afpakken of jouw bankrekening bevriezen, je weet niet wat ze met je moeder doen. Als je op het WK een statement gaat maken, dan weet je echt niet wat er gaat gebeuren. Ze lopen een groot risico, maar ik hoop wel dat ze iets gaan doen.”

Bekijk hier de hele uitzending van FC Afkicken

Lees: Alles over WK-deelnemer Iran