Kabinet schrapt plan voor invoering coronapas amateurvoetbal

Het kabinet ziet af van de invoering van de coronapas voor het amateurvoetbal. Afgelopen dinsdag bracht het tijdens de persconferentie naar buiten de pas ook in te voeren in de buitensporten. Dat plan gaat nu niet door en dat is goed nieuws voor de amateurvoetballers.

In het Kamerdebat over de aangescherpte coronaregels kwam er felle kritiek over de plannen van het kabinet. De Tweede Kamer was het niet onder meer niet eens met de invoering van de coronapas in de buitensport. Daarnaast kon het niet op steun rekenen vanuit de sportsector. De coronapas zal wel verplicht worden voor binnensporten.

De KNVB reageert in een verklaring voldaan te zijn met het besluit, maar levert ook nog de nodige kritiek. "Met deze uitkomst is voor bijna 3.000 voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen", ziet de KNVB. "Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar. De huidige oplossing vraagt nog veel van het aanpassingsvermogen, maar buiten sporten blijft in elk geval voor iedereen toegankelijk. Dat is goed nieuws, aangezien sporten een positieve invloed heeft op de gezondheid en dus ook de gezondheidszorg. Het coronatoegangsbewijs zou daarom niet voor sportdeelname moeten gelden."

Wel moeten volwassenen vanaf zaterdag 6 november hun coronapas tonen als zij van buiten naar binnen willen, voor bijvoorbeeld de kantine of het toilet.