Waarom Ajax Jordi Cruijff heeft benaderd als opvolger van Overmars

Ajax is in haar zoektocht naar een opvolger van de vertrokken technisch directeur Marc Overmars, uitgekomen bij Jordi Cruijff, zo meldt onder andere het Spaanse medium Mundo Deportivo. Cruijff zou zelfs al benaderd zijn door Ajax. Momenteel is de zoon van de legendarische Johan Cruijff werkzaam als technisch adviseur bij FC Barcelona. Hier heeft hij nog een contract tot medio 2023. Desondanks zou Ajax Cruijff graag naar Amsterdam willen halen.

Cruijff is Ajax

Jordi Cruijff is de zoon van Johan Cruijff en daarmee zeker geen onbekende van Ajax. Johan Cruijff maakte in 1964 zijn debuut voor Ajax en groeide later uit tot één van de beste voetballers aller tijden. Bij Ajax kwam Cruijff in 276 wedstrijden tot maar liefst 204 doelpunten. De naam Cruijff staat voor altijd in het DNA van Ajax gegraveerd. Het stadion van Ajax werd in 2018 omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA en in en rondom het stadion zijn er veel schilderingen en kunstwerken te zien van de legendarische nummer 14.

Kent de club

Als speler kwam Jordi Cruijff nooit uit voor Ajax. Desondanks kent de 48-jarige oud-prof de club goed. Cruijff speelde zeven jaar lang in de jeugd van Ajax en heeft van zijn vader veel van de club meegekregen. Om in de voetsporen van zijn vader te treden zou Cruijff naar verluidt graag willen terugkeren bij Ajax. De principes van Cruijff liggen veelvuldig gelijk met die van Ajax. De manier van voetballen en het leiden van de club zouden hem erg interesseren.

Succesvol als technisch directeur

Buiten het feit dat de naam van Cruijff in één adem met die van Ajax wordt genoemd heeft Jordi Cruijff inmiddels aardige ervaring opgebouwd als technisch directeur. In het seizoen 2010 begon Cruijff als technisch directeur bij AEK Larnaca op Cyprus. Met ingang van het seizoen 2012-2013 werd Cruijff technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv. Onder Cruijff als technisch directeur won de club uit Israël in 2013, 2014 en 2015 de landstitel.  In de winterstop van het seizoen 2015-2016 haalde hij trainer Peter Bosz naar de club. Onder Cruijff behaalde de Israëlische club zowel de groepsfase van UEFA Champions league als twee groepsfases van de UEFA Europa League.

In 2017 besloot Cruijff om als voetbaltrainer aan de slag te gaan bij diezelfde club. Vervolgens was hij nog werkzaam bij het Chinese Chongqing Lifan, het nationale team van Ecuador en Shenzen FC alvorens hij in augustus 2021 terugkeerde in de bestuurskamer, dit keer bij FC Barcelona als technisch adviseur.

Ook interessant