Eredivisie stapje dichter bij twee rechtstreekse CL-plekken

De kans bestaat dat Nederland in de komende jaren weer meer dan een club rechtstreeks mag afvaardigen voor de Champions League. Nederland moet dan wel nog een plekje stijgen op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Aan de hand daarvan wordt namelijk bepaald hoeveel clubs een land mag leveren aan het miljardenbal.

Top zes

Nederland staat op dit moment op plek zeven. Van de nummer zes, op dit moment Frankrijk, mogen twee clubs direct deelnemen aan de groepsfase Champions League. De achterstand op de nummer zes is nu tien punten, mede door het slechte seizoen van de Nederlandse clubs in 2017 en 2018. Toen werden er amper punten behaald, doordat de Nederlandse clubs niet goed presteerde.

Achterstand verkleind

Goed nieuws is dat het slechte Europese seizoen van de Nederlandse clubs volgend seizoen wegvalt en dus niet meer meetelt. Als dat seizoen nu al weg zou vallen, zou de achterstand op nummer zes Frankrijk verkleind worden tot 1,648 punt, zo meldt VI na berekeningen.

Vooruitzicht

Dit seizoen heeft Nederland 1 club actief in de Champions League, namelijk Ajax. PSV (Europa League), AZ, Vitesse en Feyenoord (alle drie Conference League) spelen ook nog Europees. Elke Europese zege in het voordeel van de Nederlandse clubs in levert 0,4 punt op. Ze komen dit seizoen minimaal nog dertig keer in actie in totaal. Als de Nederlandse clubs weten te overwinteren, kan dat daarna alleen nog maar meer worden. Al geldt dat natuurlijk ook voor de Franse teams. Toch is het een goed vooruitzicht.

De huidige stand op de UEFA-coëfficiëntenlijst

Feyenoord-doelman vertrekt