Voorbeschouwing RKC Waalwijk-Ajax: vorm, onderlinge resultaten en vermoedelijke opstellingen

Ajax gaat zondagmiddag op bezoek in Waalwijk. RKC is om 16:45 uur de tegenstander van de Amsterdammers. In de Eredivisie heeft de ploeg van Erik van Hag nog wat recht te zetten na twee keer een gelijkspel (twee keer 0-0 tegen Heracles en Go Ahead Eagles). Ajax staat nog wel op doelsaldo bovenaan in de competitie. RKC staat veertiende na overwinningen op AZ (1-0) en Sparta (1-0) eerder dit seizoen.

Vorm

Europees gezien zou Ajax in een goede vorm zijn. Na vier wedstrijden in de groepsfase is Ajax al geplaatst voor de laatste 16 van de Champions League. In de Eredivisie is het minder goed wat de ploeg van Erik ten Hag laat zien. Zelf noemt de trainer het een mentale kwestie. Twee weken geleden speelde Ajax thuis met 0-0 gelijk tegen Go Ahead Eagles.

Ajax komt niet verder dan 0-0 tegen Go Ahead...

RKC speelde de laatste wedstrijd voor de interlandperiode met 1-1 gelijk tegen concurrent FC Groningen. RKC hield lang stand, maar Strand Larsen sloeg in de 85e minuut alsnog toe voor de thuisploeg. De Waalwijkers kunnen wel gerust zijn op Michiel Kramer. De 32-jarige spits heeft er al vijf inliggen na twaalf duels.

Onderlinge resultaten

Ajax speelde in haar historie maar liefst 53 duels tegen RKC Waalwijk. Daarvan won Ajax er 41 en gingen er twee verloren. Tien Duels eindigden in een gelijk spel. Ajax scoorde in totaal 139 keer, een gemiddelde van 2,62 goals per wedstrijd. RKC Waalwijk stelde daar 35 doelpunten tegenover, gemiddeld 0,66 per wedstrijd.

Thuis zou Ajax volgens het driepuntensysteem gemiddeld 2,7 punten gehaald hebben en uit 2,3. Er kan dus worden gesteld dat er sprake is van een 'thuisvoordeel'.

De grootste thuisoverwinning van Ajax dateert van 2002-2003, 2020-2021: 6-1. In 1999-2000 leed Ajax met 1-2 haar grootste thuisnederlaag tegen RKC Waalwijk. Uit werd de grootste triomf gevierd in 1992-1993, toen Ajax won met 0-5. In 1988-1989 ging Ajax onderuit met 3-1 in een uitwedstrijd bij RKC Waalwijk, een record.

Vermoedelijke opstellingen

Bij RKC is Richard van der Venne geblesseerd aan zijn knie. David Min en Joel Pereira zijn er vermoedelijk ook niet bij. De rest van de selectie is fit.

Maarten Stekelenburg en Sean Klaiber liggen er dit seizoen nog volledig uit met lies en knieklachten. Devyne Rensch is geschorst na zijn rode kaart tegen VVV-Venlo, terwijl Jurriën Timber en Steven Berghuis nog onzeker zijn. 

Net binnen