Van Gaal wenst spelers die visie ondersteunen: Botman hierom niet bij WK-selectie?

Louis van Gaal selecteerde drie spelers met nul interlands voor Oranje in de vorm van Jeremie Frimpong, Xavi Simons en Andries Noppert. Tijdens het tweede persmoment in Qatar van de bondscoach gaf hij onder meer aan dat hij wil werken met spelers die zijn visie delen. Sven Botman, die in september twee interlands van Jong Oranje aan zich voorbij liet gaan om zich te focussen op Newcastle United, werd niet geselecteerd en mogelijk speelt dat incident mee in de keuze die Van Gaal heeft gemaakt.

Botman werd geselecteerd in de 39-koppige voorselectie van Oranje. Dit kwam mede door zijn goede spel in clubverband bij Newcastle United. Desondanks werd Botman niet opgenomen in de definitieve selectie. Tijdens de persconferentie na de bekendmaking van de WK-selectie weigerde Van Gaal in te gaan op argumenten waarom hij spelers wel of niet had geselecteerd. Tijdens de persconferentie zondagmiddag 20 november gaf Van Gaal echter wel aan dat hij graag met spelers werkt die zijn visie ondersteunen en uitdragen, waardoor het incident van Botman uit september naar bovenkomt. Botman zelf had in een reactie tegenover de Engelse media aangegeven dat hij geen verwachtingen had van zijn selectie: "Ik heb nog nooit voor Oranje gespeeld onder deze coach en moet mijn debuut voor het Nederlands elftal nog maken. Ik hoopte er op, door mijn goede vorm bij Newcastle United, maar hopelijk komen er nieuwe kansen onder de nieuwe bondscoach (Ronald Koeman, red.)", aldus de jonge centrumverdediger.

Hoewel Van Gaal weigerde om in te gaan op de argumenten waarom hij spelers wel of niet selecteert legde hij in de persconferentie van 20 november 2022 zijn spelvisie uit. Een van zijn overwegingen is dat hij wil werken met spelers die zijn visie ondersteunen en uitdragen. Over spelers die daarin verzaken was Van Gaal duidelijk. Daarmee komt een incident uit september 2022 boven. Sven Botman werd toen uitgenodigd om mee te voetballen met het Nederlands Elftal onder 21, maar bedankte vriendelijk om zich op Newcastle United te focussen. In het licht van wat Van Gaal tijdens de persconferentie uitlegde zou dit wel eens een beslissende keuze zijn geweest.