Opinie van de Week: Kleinzielig gedrag past niet bij Feyenoord en een stad als Rotterdam

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Feyenoord raakte niet uitgefeest na de historische overwinning op Ajax. De legendarische 6-2 inspireerde zelfs de directie om op 6 februari (de tweede maand van het jaar) de voorverkoop te openen voor de herhaling in de halve finales van de bekercompetitie. Het mag allemaal, om dagen lang gelegen op een roze wolk de onvergetelijke wedstrijd te herkauwen en te herbeleven. De herinnering aan die ongekende uitslag zal zeker nog jaren en jaren voortleven.

Feyenoord terug op aarde

Zoals vaker in het seizoen is Feyenoord alweer met een harde klap terug op aarde. Op luttele kilometers van de (magische) Kuip stuntte nota bene Excelsior met een verdiende zege op de nog na-dromende stadgenoot. Op kunstgras, met beperkte afmetingen, struikelde de nummer drie weer eens over zijn eigen grillen en tekortkomingen. De kleine broer domineerde gedurende delen van het duel.

Het wordt bijkans een cliché, maar Feyenoord blijkt regelmatig een raadsel, waarvan de ontrafeling deskundigen tot wanhoop drijft. Zeg het maar, vroeg Robin van Persie na afloop, reik mij maar een zinnige verklaring aan. Voer voor psychologen, heette dat vroeger. In een week qua prestatie terugvallen van 100 naar een cijfer onder de tien. Een vreemd verschijnsel, dat soms te goedkoop de trainer wordt verweten.

Wellicht focust Feyenoord zich iets te krachtig op de beker, al deugt een dergelijk excuus evenmin. Het Legioen verlekkert zich alvast in hevige mate op het weerzien met Ajax op woensdag 27 februari, alsof het verleden enig garantie biedt op een soortgelijk resultaat. De rivaliteit tussen deze twee stamt diep uit de vorige eeuw en heeft zich per decennia alleen maar versterkt. Alsof een ploeg uit het gehate Amsterdam niet uit gelijke landgenoten bestaat, die zich hemelsbreed op nog geen 60 km ophouden. Rotterdammers ergeren zich aan de (veelal misplaatste) arrogantie en bluf van Ajax, dat nu eenmaal meer titels en prijzen heeft kunnen opslaan.

Gedrag Feyenoord-fan past niet bij een Rotterdammer

Voor menig aanhanger van Feyenoord is het seizoen al geslaagd, indien het een superieure wedstrijd kan opvoeren als een week geleden tegen Ajax. Met alle respect, maar leer dat afzetten tegen de hoofdstad nou eens af. Steeds weer dat Calimero-gedrag past helemaal niet bij een Rotterdammer. Beide steden hebben hun eigen statuur, kenmerken en voordelen. De één als werkstad bij uitstek, met een schitterende skyline langs de Maas; de ander als een gezellig en aan te bevelen uitgaanscentrum, maar ook met een zich modern opdoffend gedeelte ten noorden van het IJ.

In feite is elke vergelijking ronduit belachelijk in het kleine Nederland, waar afstanden niet bestaan en ondanks files alles in de buurt ligt. Mede daarom moet Feyenoord en die zo trouwe aanhang ophouden met de (vijandige) agressie jegens Ajax en Amsterdam. Overdreven en ongezond. Ga uit van de eigen sterkte, wees trots op de leuze van geen woorden en daden, houdt vast aan de aanwezige kwaliteiten. Bouw aan een betere toekomst in een nog mooier stadion dan de Johan Cruijff ArenA

Promoveer rivaliteit niet tot hoofdzaak.

Of dat het wisselvallige spoor van Feyenoord door de Eredivisie verklaart, laat zich raden en valt te betwijfelen. Maar het siert in elk geval de club, die ietsje jonger is dan Ajax (opgericht in 1900 tegen 1908), maar die als eerste het Nederlands voetbal verblijdde met de Europa Cup I als voorganger van de Champions League. Rotterdam straalt net zoveel allure uit als Amsterdam; rivaliteit mag best in bescheiden mate, maar promoveer het niet tot hoofdzaak, graag eerder als bijzaak.

In dat kader dient ook Excelsior maatregelen te nemen tegen de plotselinge actie om de naam van de Van Persie-tribune te willen afschaffen. Waar komt dat nou weer vandaan? Dit fenomeen heeft zijn opleiding genoten bij de jeugd op Woudestein. Okay, hij is doorgebroken bij Feyenoord, om vervolgens uit te vliegen. Een positivo in hart en nieren, een icoon uit een nu bijna vervlogen periode. Kleinzielig gedoe is een grootse stad als Rotterdam meer dan onwaardig…..

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Feyenoord: Nieuws, geruchten, interviews en veel meer’

Feyenoord mist naast Eric Botteghin nog vier spelers op dinsdagtraining

Jordy Clasie vertelt over bijzondere band met Willem van Hanegem

'Feyenoord maakt van buitenlandse trainer topkandidaat om Van Bronckhorst op te volgen'

Opinie van de Week: Al dat negativisme in Rotterdam over Dick Advocaat slaat nergens op

Theo Janssen snapt niets van negativisme rondom Feyenoord: "Iedereen doet alsof het een ramp is"

Ex-Feyenoorder Salomon Kalou scoort na prachtige solo tegen nummer twee van Bundesliga

John de Wolf gaat in op vermeende belangstelling van Feyenoord

Advocaat toch trainer van Feyenoord? "Je ziet dat deze man op dit moment niet zichzelf is"

NOS-commentator weet het zeker: Van Gaal in beeld bij Feyenoord (VIDEO)

Daar zit geen woord Spaans bij: Dick Advocaat legt uit waarom hij Feyenoord heeft afgeslagen

Dit is zo lief: Royston Drenthe leest vrijwillig voor op kinderopvang in Rotterdam