De laatste vier edities van Feyenoord - Ajax

Het is zondagmiddag tijd voor De Klassieker. Een mooi moment om te kijken naar de laatste vier edities van Feyenoord - Ajax in de eredivisie.

Feyenoord - Ajax 2016/17

Het seizoen 2016/17 werd er een om niet snel te vergeten voor zowel Feyenoord als Ajax. De Rotterdammers kroonden zich voor het eerst in achttien jaar tot landskampioen, terwijl de Amsterdammers de Europa League-finale bereikten.

Feyenoord kreeg in de eerste helft genoeg mogelijkheden om op voorsprong te komen in De Klassieker. De Rotterdammers verzilverden echter geen enkele kans. In het begin van de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld: veel kansen voor Feyenoord.

De ploeg van Peter Bosz nam uiteindelijk de leiding in de wedstrijd. Kasper Dolberg zorgde op fraaie wijze voor de openingstreffer. De Deense spits troefde doelman Brad Jones af met een stiftje.

Feyenoord ging na dat tegendoelpunt volop in de aanval en dat resulteerde in genoeg kansen. De gelijkmaker bleef echter uit, tot minuut 85. Aanvoerder Dirk Kuyt kopte vijf minuten voor tijd een voorzet van Eljero Elia binnen. Het duel eindigde uiteindelijk in 1-1.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

Feyenoord - Ajax  2017/18

Het eerste half uur van Feyenoord - Ajax in het seizoen 2017/18 kenmerkte zich door weinig kansen en veel overtredingen. De wedstrijd werd kort na rust opengebroken. Klaas-Jan Huntelaar zorgde voor de 0-1 na een slordige pass van Sofyan Amrabat.

Vijf minuten na de openingstreffer ontving Feyenoord een penalty. Matthijs de Ligt beging de overtreding op Ridgeciano Haps. Nicolai Jørgensen ging achter de bal staan, maar faalde hopeloos. Doelman André Onana keerde de strafschop van de 30-jarige aanvaller.

Even later ging het weer mis voor De Ligt. De centrale verdediger werd lastig aangespeeld door Onana. Jørgensen profiteerde van die slechte pass en bracht Jens Toornstra in stelling. De middenvelder van Feyenoord haalde verwoestend uit: 1-1.

Na die gelijkmaker kreeg de thuisploeg volop kansen, maar de voorsprong bleef uit. Met nog een kwart wedstrijd te gaan, kwam Kasper Dolberg binnen de lijnen. De Deense spits maakte kort na zijn invalbeurt de 1-2.

Feyenoord wisselde vervolgens offensief, maar de dreiging bleef uit. Sterker nog: Ajax vergrootte de marge naar twee via invaller Siem de Jong. Even later was Dolberg opnieuw trefzeker. De Amsterdammers wonnen uiteindelijk met 1-4 in Rotterdam-Zuid.

Feyenoord - Ajax 2018/19 (Eredivisie)

Feyenoord-supporters zullen met veel blijdschap terugdenken aan de editie van Feyenoord - Ajax in het seizoen 2018/19. De Amsterdammers bereikten in dat seizoen de halve finale van de Champions League en wonnen bovendien de dubbel.

Ajax schoot in De Kuip uit de startblokken. Lasse Schöne opende de score uit een vrije trap. Een paar minuten later liet Feyenoord van zich horen. Jens Toornstra zorgde na een kwartier spelen voor de gelijkmaker.

Steven Berghuis maakte even later zelfs de 2-1. Die voorsprong was echter van korte duur. Hakim Ziyech zorgde drie minuten later alweer voor de gelijkmaker. Toch pakte Feyenoord in de eerste helft nog de leiding. Robin van Persie zorgde op fraaie wijze voor de 3-2.

In het tweede bedrijf was Ajax totaal de weg kwijt. Feyenoord ging vrolijk verder met het creëren van kansen, wat resulteerde in de 4-2. Robin van Persie maakte, wederom op prachtige wijze, zijn tweede van de middag.

Ajax ging risico’s nemen, maar een aansluitingstreffer bleef uit. Feyenoord slaagde er juist wel in om te scoren. Tonny Vilhena en Yassin Ayoub pikten ook nog een doelpunt mee en bepaalden de eindstand op 6-2.

Feyenoord - Ajax 2018/19 (KNVB Beker)

Exact een maand na de 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax in de competitie, stond de confrontatie in de KNVB Beker op het programma. Er stond in De Kuip een plek in de bekerfinale op het spel.

De eerste helft ging gelijk op. Beide teams kregen genoeg mogelijkheden om de score te openen. De wedstrijd werd kort voor rust opengebroken door Ajax. Aanvoerder Matthijs de Ligt kopte raak uit een hoekschop.

De ploeg van Erik ten Hag sloeg kort na rust opnieuw toe. Dit keer was Nicolás Tagliafico de gevierde man. De Argentijnse linksback stond vogelvrij en kon de bal met speels gemak binnenschieten: 0-2.

Feyenoord probeerde na die treffer nog wel kansen te creëren, maar Donny van de Beek gooide de wedstrijd in minuut 65 definitief op slot. Ajax won met 0-3 en bereikte de bekerfinale. De Amsterdammers wonnen de eindstrijd uiteindelijk met 4-0.

Feyenoord - Ajax 2020/21

Feyenoord en Ajax nemen het komende zondag tegen elkaar op in de Eredivisie. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Danny Makkelie. Veel fans vragen zich of Feyenoord een erehaag vormt voor landskampioen Ajax.