Zo verliepen de eerdere WK-kwalificatiereeksen onder Van Gaal

Nederland is nog altijd niet zeker van deelname aan het WK 2022 in Qatar. Oranje wist zaterdagavond niet te winnen op bezoek in Montenegro (2-2). In 2002 en 2014 speelde Nederland ook al eens een WK-kwalificatiereeks onder de huidige bondscoach Louis van Gaal. Hoe dat verliep, zie je in dit artikel.

2002

In 2002 zat Nederland in de poule met Portugal, Ierland, Estland, Andorra en Cyprus. Oranje startte deze kwalificatiereeks in eigen land, waar het met 2-2 gelijkgespeelde tegen Ierland. Na een gelijkspel en verliespartij tegen Portugal, stond er een heel belangrijk duel op het programma: Ierland - Nederland. Tegen alle verwachtingen in ging het team van Louis van Gaal in Ierland met 1-0 onderuit, waardoor Oranje ontbrak op het WK in Japan en Zuid-Korea.. Voor de eerste keer sinds 1986 plaatste Nederland zich niet voor een eindtoernooi. Van Gaal gaf later aan dat het drama van Dublin 'de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan als trainer' is. 

2014

In 2014 vormde Nederland een poule met Roemenië, Hongarije, Turkije, Estland en Andorra. Oranje won negen van de tien duels en kwalificeerde zich ditmaal wél voor het WK, dat gespeeld werd in Brazilië. Dankzij een 0-2 zege op Andorra en een nederlaag van concurrent Roemenië tegen Turkije, kwalificeerde Nederland zich in Andorra voor welgeteld 843 toeschouwers. Robin van Persie was met elf goals de topscorer van de gehele kwalificatiereeks. Nederland werd kroonde zich uiteindelijk tot derde van het WK.