Sepp Blatter klapt uit de school over toewijzing WK! Bracht de UEFA het toernooi naar Qatar?

De FIFA wees in 2010 de organisatie van het WK toe aan Qatar. Sepp Blatter was destijds de bondsvoorzitter. De in Zwitserland geboren sportbestuurder heeft in een interview met het Zwitserse Tamedia uitgebreid verteld over de keuze destijds van Qatar als gastland voor het WK 2022: "Het ging om een foute keuze", geeft Blatter toe. 

Blatter gaat in het interview in op de keuze, die hij zelf 'fout' noemt, voor Qatar. Destijds was ook de Verenigde Staten in de race op het WK in 2022 te organiseren. Het Noord-Amerikaanse land werd echter door Qatar afgetroefd. De organisatie en het toernooi zelf kreeg bakken met kritiek over zich heen, mede doordat naar verluidt mensenrechten zijn geschonden. Echter noemt Blatter ook andere redenen waarom hij spijt heeft van de toewijzing aan Qatar: "Het voetbal en het WK zijn te groot voor een klein land als Qatar", begint de sportbestuurder, die vervolgens uitlegt dat het oorspronkelijke idee was om Rusland het WK in 2018 te laten organiseren en de Verenigde Staten het WK in 2022. "Het zou een gebaar van vrede zijn geweest als die twee politieke tegenstanders het WK na elkaar georganiseerd zouden hebben", aldus Blatter. Dit ging volgens de Zwitserse oud-voorzitter van de FIFA echter niet door omdat Platini, destijds actief als voorzitter van de UEFA, namens Europa vier stemmen inzette op Qatar.

Veegt Sepp Blatter zijn straatje schoon?

De vraag is natuurlijk waarom Blatter zo openlijk uit de school klapt. Hij geeft in het interview zelf al aan dat er in 2010 volop corruptie gaande was bij de FIFA. Twee van de 24 vertegenwoordigers die mochten stemmen waren tijdens de beslissende stemronde voor de organisatie-toewijzing voor WK 2018 en 2022 geschorst wegens corruptie. Daarnaast gaan er geruchten dat Blatter zelf ook steekpenningen aangenomen zou hebben. Hij is hier eerder van vrijgesproken, maar er lopen nog steeds beroepszaken.