Opinie van de Week: Mallemolen van allerlei transfers komt weer op gang in de Eredivisie

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

De mallemolen van allerlei transfers zwiert weer door de Eredivisie. Frenkie de Jong voor 75 miljoen naar PSG. En trainer John van den Brom verruilt in de zomer AZ voor FC Utrecht. Als een vroege voorbode van een lange periode vol geruchten, en een hoop halve en hele waarheden. Hoe dan ook lijkt een leegloop bij Ajax in aantocht, al spekt dat de toch al goed gevulde kas tot over de rand.

Het staat vast dat Ali Dursun, zaakwaarnemer van De Jong, uitgebreid heeft gesproken met de technische leiding van Paris St.- Germain. De ontmoeting was zichtbaar gespot in de sjieke Harbour Club in Amsterdam, nou niet de ideale plek om elkaar in het geheim te treffen. Vermoedelijk had de Franse kampioen, toch al gewend aan dure restaurants, daar ook helemaal geen behoefte aan.

FC Barcelona kan Frenkie de Jong het best gebruiken

PSG loert op de Champions League en om die ultieme wens van de sjeiks te vervullen, past De Jong als versterking op het middenveld. Maar Barcelona, Manchester City en Bayern München koesteren dezelfde idealen. Zeker de Spaanse kampioen kan een verse topkracht voor de halflinie uitstekend gebruiken. En de Ajacied zou daar een allerbeste leermeester in Lionel Messi aantreffen, wat een extra bonus betekent.

Zowel Ajax, De Jong zelf als zaakwaarnemer Dursun ontkent dat er al overeenstemming zou zijn over een deal. Het lijkt nogal vroeg voor een akkoord, al zal dat pas later uitkomen. Er resteert nog voldoende tijd om de toch al extreme prijs wat hoger op te drijven tot wellicht tachtig miljoen euro. Een bedrag dat meer dan de helft van de Eredivisie voor een seizoen kan voeden. Een kapitaal ook, dat niet valt te bevatten maar door de superrijke clubs in Europa achteloos uit de brandkast kan worden gehaald.

Het geld stroomt binnen bij Ajax

Ajax heeft allerminst haast, want volgend jaar zal het geld werkelijk in overvloed toestromen. Het kan in alle rust afwachten hoe de toekomst zich zal ontvouwen. Er zweeft van alles door het uitspansel. Volop belangstelling voor Matthijs de Ligt, maar straks ook voor doelman Andre Onana, de Argentijn Nicolas Tagliafico, constante uitblinker Hakim Ziyech, Donny van de Beek, en David Neres. Zo’n driekwart elftal kan uitzwermen, volgehangen met miljoenen.

Een voorzichtige schatting gaat uit van een ronduit waanzinnig totaal. Reken maar uit: mogelijk twee keer 80 miljoen voor De Ligt en De Jong; pakweg 25 miljoen voor Onana, Tagliafico en wat meer voor Ziyech. En dan nog iets van 40 miljoen samen voor Van de Beek en Neres. Alles opgeteld tussen de 275 en 300 miljoen. Krankzinnig eigenlijk. Maar al lang vrij normaal in de Premier League, waar een club als Manchester United dat bijna achteloos durft uit te geven.

Hele klus voor Ajax om toppers waardig te vervangen

Met een dergelijke dikke spaarpot kan Ajax kopen wat het wil hebben. Maar is dat wel zo? Bepaald niet alle toppers hebben trek in de weinig aantrekkelijke Eredivisie, waar de verhoudingen nog immer scheef groeien. Het zal derhalve nog een hele klus worden om de ingecalculeerde uittocht adequaat op te vangen en te compenseren met vers bloed. Jong talent uit Zuid-Amerika, Mexico of Afrika is aan te lokken, omdat het in Amsterdam kan ontbolsteren en zich kan klaarmaken voor het ophalen van het grote geld in de beter betaalde competities.

Wat betreft de trainers behoeft Ajax zich vermoedelijk minder zorgen te maken over het doorgaan met Erik ten Hag. De kritiek op zijn eeuwig schaven aan het proces is verstomd. Al zou het uitblijven van de noodzakelijke landstitel wel eens een vreemd en verraderlijk effect kunnen veroorzaken. Ook op dit vakgebied zal de carrousel driftig in beweging komen. Het vertrek van Van den Brom bij AZ was na vier jaar al enige tijd terug uitvoerig besproken en voorbereid, met de toezegging aan assistent Arne Slot dat hij zich mag inwerken voor de opvolging.

Zelf oriënteerde Van den Brom zich alvast bij FC Utrecht, waar Dick Advocaat ondanks al het succes in mei weer de wachtkamer wil opzoeken voor een volgend avontuur. Kijken welke collega volgt en wanneer…?

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Ajax: Nieuws, geruchten, interviews en meer’

Levensgroot standbeeld van Johan Cruijff in Johan Cruijff Arena

UPDATE: Ajax krijgt nieuws over wel/niet meespelen viertal tegen Bayern München

LOLBEELDEN: Lasse Schöne pakt Ajax-ploeggenoot terug op Kids persconferentie

LOLBEELDEN: Lasse Schöne vraagt mini-journalistje wie zijn favoriete speler is, pijnlijk!

Absolute meevaller voor Ajax: 'Sterspeler Bayern München mist cruciale wedstrijd'

Kostas Lamprou vol vertrouwen richting Bayern München: "Als het moet, sta ik er"

Ajacied sluit niet uit dat hij zijn carrière in Amsterdam afsluit

'Ajax heeft interesse in Nigeriaanse Kanté'

Rafael van der Vaart noemt ideale volgende club voor Frenkie de Jong