Historie: Nederland op het WK

Het Nederlands Elftal wist zich te plaatsen voor het WK 2022 in Qatar. Het is voor Nederland de elfde keer dat het mee doet aan een wereldkampioenschap voetbal. Wij hebben een duik in het verleden genomen en alle WK's op een rijtje gezet.

Tijdens het allereerste WK ooit, die van 1930 in Uruguay, was Nederland niet van de partij. Vier jaar later was dat bij het WK van 1934 in Italië wel het geval. Toentertijd was er nog geen spraken van een poulefase en begon het toernooi gelijk in een knock-outfase. Nederland moest het opnemen tegen Zwitserland, waar het met 3-2 van verloor. In 1938 mocht Nederland tijdens het WK in Frankrijk een nieuwe poging wagen. Dit keer werd het gelinkt aan het voormalige Tsjecho-Slowakije, dat met 3-0 te sterk was. Aan het WK 1938 deed overigens ook Nederlands-Indië mee, dat ook niet verder kwam dan de achtste finales.

Lange afwezigheid Nederland op een WK

Tussen 1950 en 1970 was Nederland niet aanwezig op een WK. Pas tijdens het WK van 1974 in West-Duitsland, deed Nederland weer eens mee. Dit keer was er wel een groepsfase, waar Nederland in groep 3 zat met Zweden, Bulgarije en Uruguay. Nederland eindigde met vijf punten uit drie wedstrijden als groepswinnaar en ging zo door naar de knock-outfase. De acht beste landen werden onderverdeelt in twee groepen van vier. Nederland kwam met Argentinië, Brazilië en Oost-Duitsland in de groep en kroonde zich met zes punten tot groepswinnaar. Hierna ging het direct naar de finale, waar het met 2-1 verloor van West-Duitsland.

Nog een WK-finale voor Nederland

Vier jaar later mocht Nederland zich weer opmaken voor een WK-finale. Dit keer deed Oranje mee aan het WK van 1978 in Argentinië, waar het in groep D Iran, Peru en Schotland trof. Nederland eindigde met drie punten als tweede in de groep. Hierdoor kwam het in groep 1 van de tweede ronde terecht. Oranje was met vijf punten uit drie wedstrijden te sterk voor Italië, West-Duitsland en Oostenrijk. In de finale trof het Argentinië, dat na een verlening met 1-3 te sterk was. Weer geen prijs voor Nederland...

Tijdens de WK’s van 1982 in Spanje en 1986 in Mexico, ontbrak het Nederlands Elftal vervolgens. Bij het WK van 1990 in Mexico was Oranje weer van de partij. In groep F moest het zien af te rekenen met Egypte, Engeland en Ierland. Nederland speelde drie keer gelijk en ging zo als derde in de poule naar de groep voor de derde plaatsen, waarna het in de knock-outfase terecht kwam. Hierin trof het West-Duitsland, dat met 2-1 te sterk was.

Weinig WK-succes voor Oranje

Op het WK van 1994 in de VS kwam Nederland in groep F terecht met België, Marokko en Saoedi-Arabië. Zowel Nederland, als België en Saoedi-Arabië wisten drie punten te pakken, waar Nederland als eerste in de groep doorging naar de knock-outfase van het toernooi. Hierin was het met 2-0 te sterk voor Ierland, waarna het in de kwartfinale met 3-2 werd uitgeschakeld door Brazilië.

In Frankrijk boekte Nederland op het WK van 1998 betere successen. Na zich als groepswinnaar van groep E met België, Mexico en Zuid-Korea te hebben gekroond, was het met 2-1 te sterk voor het voormalige Joegoslavië. In de kwartfinale versloeg het met dezelfde cijfers Argentinië en kon het de borst nat maken voor Brazilië. Helaas waren deze Zuid-Amerikanen na een strafschoppenserie te sterk voor Oranje. Zo mocht Nederland naar de troostfinale tegen Kroatië, dat het met 1-2 verloor.

Na het mislopen van het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea mocht Nederland in 2006 wel naar het WK in Duitsland. Daar kwam het in groep C Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro tegen. Met zeven punten uit drie wedstrijden ging Oranje als tweede van de groep door naar de knock-outfase. Daar werd het na de 'schande van Nürnberg' uitgeschakeld door Portugal. Tijdens deze wedstrijd vielen er 20 kaarten, waarvan 16 geel en 4 rood.

Betere tijden voor Nederland op een WK

In 2010 kleurde heel het land weer Oranje. Het Nederlands Elftal beleefde op het WK in Zuid-Afrika een mooie tijd. Het begon allemaal in groep E met Denemarken, Japan en Kameroen, waar Nederland zich met negen punten tot groepswinnaar kroonde. In de knock-outfase kwam het Slowakije tegen, dat met 2-1 aan de kant werd gezet. Oranje kwam in de kwartfinales Brazilië tegen, waar Wesley Sneijder zich met twee doelpunten tot ware held kroonde. Nederland won ook deze wedstrijd met 2-1. In de halve finale moest Nederland de finale zien te halen. Het moest met Uruguay zien af te rekenen. Oranje begon goed met een kanonskogel van Giovanni van Bronckhorst, waarna Diego Forlán raakschoot in de 41e minuut. Via Sneijder en Arjen Robben kwam Oranje weer op voorsprong en plaatste het zich uiteindelijk met een 2-3 overwinning voor de finale. Daar trof het Spanje en we weten allemaal hoe dat afliep…

Vier jaar later kwam het Nederlands Elftal Spanje weer tegen. Op het WK van 2014 in Brazilië zaten de finalisten in groep B met Australië en Chili. Spanje werd in de eerste wedstrijd met 1-5 aan de kant gezet, waarna een zenuwslopende 2-3 overwinning Australië volgde. In de laatste groepswedstrijd was Oranje ook te sterk voor Chili, 2-0. Als groepswinnaar kwam het in de achtste finale Mexico tegen. Nederland kwam vlak na rust op een 0-1 achterstand, waarna een zenuwslopend slot van de wedstrijd volgde. Via Sneijder kwam Oranje in de 88e minuut naast Mexico, waarna Klaas-Jan Hunterlaar in de 90+4e minuut Nederland via een strafschop naar de kwartfinale schoot. Daar trof het Costa Rica, waar Tim Krul zich in de strafschoppenserie kroonde tot held. In de halve finale kreeg Oranje weer te maken met strafschoppen, waarin het verloor van Argentinië. In de troost finale speelde Nederland de pannen van het dak tegen Brazilië (3-0) en sloot het voor het eerst een WK winnend af, met een bronzen medaille welteverstaan.

Tijdens het WK van 2018 in Rusland was Nederland niet van de partij. In 2021 wist Nederland zich gelukkig wél weer te plaatsen voor het WK van 2022 in Qatar.