De Eredivisie-stand in 2022: PEC Zwolle bezig aan topreeks

De eerste seizoenshelft zorgde voor veel spektakel. Nu zijn we drie wedstrijden verder in 2022, een goed moment om eens te kijken wie het jaar goed is begonnen en wie er nog moet bijkomen van de nieuwjaarsborrel.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

PSV 

Het eerste dat opvalt is dat PSV op de tiende plek staat met maar één overwinning uit drie wedstrijden. Het team van vertrekkend trainer Roger Schmidt begon 2022 sterk, want de club uit Eindhoven wist de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar met 0-1 te winnen van FC Groningen. De volgende twee duels werden allebei met 1-2 verloren van Ajax en AZ. PSV won nog wel twee andere duels in de beker (SC Telstar en NAC Breda), waardoor de club nu in de halve finale zit. Met vijf punten achter Ajax staat PSV tweede in de competitie.

Hoge plek voor de Zwollenaren

Verder valt de hoge plek van PEC Zwolle op. De club van trainer Dick Schreuder staat allerlaatst op de ranglijst, maar begint 2022 sterk. Met twee overwinningen tegen Willem II en sc Heerenveen en ook het gelijkspel tegen NEC betekent het dat PEC nog ongeslagen is in dit kalenderjaar. Voor deze twee overwinningen won de club voor het laatst in oktober van Heracles (1-0). Dat was overigens ook de enige wedstrijd die de club in dit seizoen wist te winnen voordat het nieuwe jaar begon. PEC staat nu op plek achttien, zeven punten verwijderd van handhaving in de Eredivisie.

Arnhemmers vallen tegen

Vitesse staat op een lagere plek dan de meeste mensen vermoedelijk verwachten. Met één overwinning en twee verliespartijen staat de club op een ‘twaalfde plek’ dit kalenderjaar. De Arnhemmers wisten alleen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar te winnen. Dat deed de club met 0-1 tegen Feyenoord. Met verdere verliespartijen tegen FC Groningen en FC Twente betekent het dat Vitesse van plek vier naar plek zes is gevallen.

Nul punten in Friesland

De verliezer van 2022 tot nu toe is sc Heerenveen. Drie wedstrijden gespeeld, drie wedstrijden verloren. De ploeg van interim-trainer Ole Tobiasen is 2022 het minste begonnen van elke ploeg uit de Eredivisie. De superfriezen zijn ondanks de nederlagen tegen FC Twente (2-0), PEC Zwolle (0-1) en Fortuna (2-0) maar één plekje gedaald..

Identieke plek

FC Utrecht, Heracles en Sparta zijn de enige drie club die op precies dezelfde positie in 2022 staan als op de huidige ranglijst van de Eredivisie. FC Utrecht staat zevende, Heracles staat vijftiende en Sparta staat zeventiende. Hard vechten dus voor Heracles en Sparta die allebei degradatie moeten voorkomen.

Feyenoord-doelman vertrekt