Dit zijn speelsteden tijdens het WK 2022 in Qatar

Het WK in Qatar wordt afgewerkt in acht stadions verdeeld over vijf speelsteden. Vier stadions liggen in de hoofdstad Doha en de overige stadions liggen in Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah. Opvallend is dat de speelsteden allemaal dichtbij elkaar liggen. Hieronder alles over de speelsteden op het WK 2022 in Qatar.

Dit zijn de vijf speelsteden op het WK 2022 in Qatar:

  • Doha (hoofdstad van Qatar)
  • Al Khor
  • Al Rayyan
  • Al Wakrah
  • Lusail

Doha: de thuishaven van Oranje

Het Nederlands elftal verblijft, net als vele andere teams, in de hoofdstad van Qatar. De stad ligt aan de oostkust van het land en is vernoemd naar de Arabische term 'dohat', wat 'rondingen' betekent. Dit verwijst naar ronde baaien langs de kust. Er zijn meerdere grote internationale sportevenementen in de stad gehouden, waaronder de Aziatische Spelen. Vier stadions staan in de hoofdstad: Stadium 974, Khalifa International Stadium, Education City Stadium en Al Thumama Stadium. 

Lees ook: Alle stadions op het WK voetbal in Qatar

Al-Wakrah: een van de grootste en oudste steden

Al-Wakrah staat bekend om haar uitgestrekte zandstrand en historische locaties. Visserij en handel in parels vond ik het verleden veel plaats in de oude stad. Deze historie was ook de inspiratiebron voor het ontwerp van het Al Janoub Stadium, dat een boot moet voorstellen. Dit is tegelijk ook het enige stadion dat dit WK gebruikt zal worden in Al-Wakrah.

Al-Khor: speelstad van de halve finale

Al-Khor is ook gelegen aan de oostkust van Qatar, zo'n 60 kilometer van de hoofdstad af. De stadsnaam betekent 'baai', vanwege de ligging van de stad aan een drie kilometer lange inham. In de achttiende eeuw werd de plek bewoond door de Al Muhannadi-stam en dit inspireerde ook het ontwerp van het Al Bayt stadium. Deze is gebaseerd op de traditionele tent, de 'bayt al sha'ar', waar de vroegere bewoners in woonden. Een van de twee halve finales wordt gespeeld in Al-Khor.

Al-Rayyan: oud versus nieuw

De vierde speelstad op het WK 2022 in Qatar is Al-Rayyan. De stad, gelegen naast de hoofdstad Doha, heeft haar naam te danken aan de lage ligging, waardoor het tijdens het regenseizoen als overstromingsgebied kon fungeren. Het Ahmad Bin Ali stadium werd in 2003 al gebouwd, maar werd speciaal voor het WK uitgebreid van 25.000 naar 40.000 zitplaatsen. De stad heeft een oud district en een nieuw district.

Lusail: de plek van de finale

Lusail is de een-na grootste stad in Qatar en net als vele andere steden gevestigd aan de kust van het land. In deze stad zal de finale van het WK 2022 plaatsvinden in het gelijknamige stadion. Dit stadion biedt overigens plaats aan maar liefst 80.000 toeschouwers en heeft een zadelvormig dak, dat boven de grond lijkt te zweven. Naast de finale worden er ook een halve finale, kwartfinale, achtste finale en zes groepswedstrijden gespeeld in deze stad.