Dit zijn de sterren van de Afrika Cup!

Zondag heeft Kameroen afgetrapt voor de start van de Afrika Cup. De komende weken kun je een aantal topspelers voorbij zien komen, terwijl ook de Eredivisie ruim is vertegenwoordigd. Maar het toernooi is ook omstreden. Ingepland midden in de overvolle mondiale voetbalagenda tijdens de coronapandemie. Voetbalflitsen zet alle sterspelers van de Afrika Cup op een rij!

Édouard Mendy (Chelsea)

Édouard Mendy is sinds zijn komst naar Chelsea (september 2020) onomstreden gebleken in de formatie van Thomas Tuchel. Tijdens een overvol programma in de Engelse Premier League mag de doelman zich nu laten zien bij grote kanshebber Senegal.

Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain)

De enige Marokkaanse speler in dit sterrenelftal, Achraf Hakimi. Door aanvaringen met de bondscoach van Marokko zijn Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech niet opgeroepen voor de Afrika Cup. De pijlsnelle rechtsback speelt op dit moment in Frankrijk, bij Paris Saint-Germain.

Kalidou Koulibaly (Napoli)

De bereksterke verdediger van Napoli is positief getest op corona, waardoor hij waarschijnlijk de eerste wedstrijd tegen Zimbabwe aan zich voorbij moet laten gaan. Koulibaly komt, net als Mendy, uit voor Senegal.

Eric Bailly (Manchester United)

De verdediger van Manchester United komt weinig aan spelen toe de laatste weken. De huidige trainer, Ralf Rangnick, ziet het niet echt in hem zitten en zal er daarom niet rouwig om zijn dat hij Bailly naar de Afrika Cup ziet vertrekken. De 27-jarige centrale verdediger komt uit voor Ivoorkust.

Abdou Diallo (Paris Saint-Germain)

De laatste speler die óók Paris Saint-Germain voor een tijdje gaat verlaten is Abdou Diallo. De centrale verdediger die ook als linksback uit de voeten kan gaat spelen voor Senegal.

Wilfred Ndidi (Leicester City)

Wilfed Ndidi is een belangrijke pion op het middenveld bij Leicester City. Met zijn marktwaarde van 60 miljoen euro (volgens transfermarkt.nl) vertegenwoordigt hij de hoogste waarde voor de ploeg van Brendan Rodgers. Ndidi komt als enige in dit elftal uit voor Nigeria.

Franck Kessié (AC Milan)

De middenvelder van AC Milan is al 2,5 jaar van onschatbare waarde voor de club uit Milaan. Komende zomer loopt uit zijn contract waardoor hij vanaf nu met andere clubs mag gaan praten. Kessié vertegenwoordigt Ivoorkust op de Afrika Cup.

Naby Keïta (Liverpool)

In 2018 maakte Naby Keïta de overstap van RB Leipzig naar Liverpool voor 60 miljoen euro. Sinds zijn komst heeft hij zijn prijskaartje nog niet waar kunnen maken, mede door blessures. Dit seizoen staat de teller echter al op 16 duels, maar komt hij deze maand uit voor Guinee.

Riyad Mahrez (Manchester City)

De rechtsbuiten van Manchester City is inmiddels onmisbaar geworden voor de ploeg van Pep Guardiola. In de Champions League is de 30-jarige aanvaller goed voor vijf doelpunten uit zes wedstrijden. Twee jaar geleden mocht hij als aanvoerder van Algerije de beker omhoog houden.

Sadio Mané (Liverpool)

In 2019 werd het trio Salah, Mané en Firmino als beste voorhoede van de wereld bestempeld. In begin 2022 is daar echter geen sprake meer van door een mindere vorm van de linksbuiten. Twee jaar geleden was Mané goed voor 22 doelpunten bij Liverpool in de Premier League, terwijl de teller nu nog op acht staat. Mané komt net als Mendy, Koulibaly en Diallo uit voor Senegal.

Mohamed Salah (Liverpool)

Mohamed Salah wordt dit seizoen gezien als één van de beste spelers van de wereld. Hij heeft zijn absolute topvorm weer gevonden met 16 doelpunten in de Premier League en zeven in de Champions League. Salah komt uit voor Egypte, dat de Afrika Cup drie keer achter elkaar won tussen 2006 en 2010.