Alle mogelijke scenarios bij de wedstrijd Nederland - België

Het Nederlands Elftal staat met één been in de knock-out rondes van de Nations League. Polen werd afgelopen donderdag met 0-2 verslagen waardoor Oranje de koppositie behoudt met dertien punten. De volgende wedstrijd voor Nederland is zondag 25 september tegen België. De Rode Duivels staan tweede in de poule met drie punten achterstand en kunnen in theorie nog door naar de knock-out rondes als ze Nederland verslaan, maar alleen een zege is niet voldoende. De scenario's op een rij.

Scenario 1: Nederland verliest ruim

Als België een ruime overwinning weet te boeken op Nederland, dan kan het nog weleens heel spannend worden. In de Nations League gelden de volgende regels bij een gelijke stand in punten. Eerst gaat het om onderling resultaat, daarna om het doelsaldo tussen de onderlinge wedstrijden, daarna hoogst aantal doelpunten voor in onderlinge wedstrijden en daarna meeste uitdoelpunten in onderlinge wedstrijden. Nederland wist de uitwedstrijd met 1-4 te winnen, wat dus zou betekenen dat België met minimaal 0-3 moet winnen van Nederland om door te gaan. In dat geval is het onderling resultaat namelijk gelijk, maar het doelsaldo van de Belgen is dan beter.

Bekijk hier de samenvatting van België - Nederland (1-4)

Scenario 2: Nederland verliest nipt 

Als Nederland met minder dan drie doelpunten verschil verliest van België is de groepswinst sowieso een feit. Dit komt omdat het onderling resultaat dan gelijk is, maar het doelpunten verschil tussen de wedstrijden van Nederland en België in het voordeel van Nederland ligt. Oranje staat namelijk drie doelpunten voor op België dus de Belgen moeten met minimaal drie doelpunten verschil winnen om door te gaan naar de knock-out rondes.

Scenario 3: Gelijkspel

Bij een gelijkspel gaat het Nederlands elftal door omdat het meer punten heeft dan de Belgen. Oranje komt dan namelijk op veertien punten en België op elf, waardoor de ploeg van Louis van Gaal doorgaat naar de knock-out rondes. Nederland mag dan overigens zelf de knock-out rondes organiseren en de finale van de Nations League wordt dan ook gehouden in Nederland.

Scenario 4: Nederland wint

Als Nederland wint, is plaatsing voor de knock-out rondes al helemaal een feit. Oranje komt dan op zestien punten en België blijft dan op tien punten steken. Mocht Oranje erin slagen om België net als enkele maanden geleden (1-4) te verslaan, dan wordt het toch een stukje historie geschreven. De laatste keer dat Nederland twee keer achter elkaar van België won, was in 1997.