Opinie van de Week: Met al die doelpunten blijft Eredivisie belangrijker dan Europese competities

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De Eredivisie trakteerde het publiek op een evenaring van het record aan doelpunten. In totaal 46, niet meer genoteerd sinds de laatste speelronde in het seizoen 2003-2004. Vijftien jaar terug eindigde de competitie met dit spektakel aan vuurwerk. Het voetbal mag dan Europees gezien op een laag niveau voortsukkelen, in weerwil van matig verdedigen biedt het royaal verstrooiing aan de consument. Waar elders scoort een joch van twintig ineens vijf keer tegen de koploper en bombardeert een invaller met vier treffers zich tot held van de middag in Zwolle?

Eigen competitie het belangrijkste

Voor elk land is de eigen competitie nog altijd heilig en van meer waarde dan welke Europese League ook. Helaas denkt de UEFA verschillend en waakt deze organisatie blijkbaar eerder over de belangen van een aantal toch al superrijke clubs. Een groepje wijsneuzen in het Zwitserse Nyon broedt al enige tijd op een plan om in 2024 de Champions League om te toveren tot een vrijwel afgesloten onderonsje van het kapitaal.

Vorige week woensdag wilde de UEFA, vertegenwoordiger van 55 Europese bonden, het prestigeproject weer wat meer doordrukken in de beoogde richting van een tijdige realisatie. Maar eindelijk enigszins geschrokken van het massale verzet en de vele protesten werd de meeting uitgesteld, onder het motto dat een werkgroep toch wat meer informatie dient in te winnen over dit voornemen, dat hoe dan ook de landelijke competities zal devalueren en schaden.

In de nieuwe opzet voor de ‘exclusieve’ Champions League krijgen 32 clubs toegang tot het podium, qua aantal gelijk aan tot nog toe. Maar dan? Spelen met vier groepen van acht garandeert duidelijk meer wedstrijden en inkomsten. Van de 32 verenigingen zijn er 24 hoe dan ook jaarlijks verzekerd van deelneming, als het ware in een gesloten circuit. Slechts vier van de overige acht mogen via kwalificatie aansluiten. Dat houdt dus in dat bijvoorbeeld Ajax of PSV als eventuele kampioen wellicht continu moet toekijken. Om nog maar te zwijgen van de afgevaardigde uit België.

Plan speelt rijke clubs in de kaart

Het plan behaagt de behoefte van rijkaards als Juventus, Real Madrid, Barcelona, Bayern München, ofschoon laatstgenoemde ook de nodige bezwaren heeft geuit. Het ligt dan in de bedoeling om de Champions League meer te laten pieken in een weekeinde, en het programma door de weeks terug te dringen. Een fatale aanpassing voor de eigen competitie, waarin de uitverkoren clubs nog uitsluitend met een B-team of een jeugdploeg zullen uitkomen. Hun selecties puilen toch al ruimschoots uit.

De UEFA introduceert ondertussen in elk geval in de zomer van 2021 een derde Europese League, noem het maar de Europa League II. Met andermaal 32 clubs, net als de Champions League. De huidige versie van de EL moet dan ook inkrimpen tot dit aantal, waardoor er in het geheel 96 ploegen kunnen bijverdienen naast de wekelijkse klussen in de nationale competities. Tegen nu 32 en 48, ofwel 80. Een niet onaardige uitbreiding met zestien extra uitdagingen.

Het is bekend dat er in Europa slechts twaalf clubs een omzet binnenhalen van 300 tot 800 miljoen. Maar bedenk dat het merendeel, 450 in totaal, rond moeten komen met een budget van tien miljoen of minder. Dat gat zal nooit meer kleiner worden, maar de UEFA moet zich die zorg aantrekken in plaats van de al zo gapende marge tussen rijk en arm nog meer te laten uitdijen.

Het kan door een eerlijkere verdeling van de gelden uit de diverse Europese Leagues na te streven en dat ook serieus te willen afdwingen. Nu strijkt Ajax voor elke zege in de CL een premie op van 2,7 miljoen euro. Tegen eenzelfde beloning voor PSV, Feyenoord of AZ in El van… 570.000 euro. Ronduit belachelijk en feitelijk ook funest voor de Eredivisie, waarin de Amsterdammers zich met een begroting van meer dan 100 miljoen gegarandeerd meer kunnen permitteren dan de concurrentie. En ze wanen zich nu al in een speeltuin, maar gelukkig lijken dit seizoen meer clubs in staat om met hoge scores de kijker te amuseren….

LEX MULLER