Opinie van de Week: Het was zo’n zondag waarop het Nederlands voetbal aardig werd verwend

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Het was opeens zo’n zondag die het Nederlands voetbal als het ware extra wilde knuffelen en opbeuren. Als een signaal om het somberen in deze donkere dagen ook eens een moment te vergeten. Vandaar dat Feyenoord de competitie weer oplaadde met spanning in de top. En het Nederlands elftal mazzelde op de loting voor het EK van 2020.

De kraker in de Kuip riep verschillende reacties op. Eindelijk overtrof Feyenoord zichzelf, in het bijzonder in de eerste helft tegen PSV. Waarom had het zo’n explosie van inzet, karakter en onverzettelijke eerzucht al die maanden verborgen gehouden? Vergeleken met het getob eerder tegen Ajax was het onherkenbaar. Met name Jens Toornstra symboliseerde die twee uitersten in het gedrag van de Rotterdammers.

Feyenoord overdonderde PSV

Feyenoord overdonderde de landskampioen, als een teken dat het zich nog wel degelijk voor de titel interesseerde. Dat de suprematie van Ajax en PSV niet eeuwig behoeft voort te duren. Dat het zich nog immer als lid van de top-drie wil en kan laten gelden. Het verbaasde ook het eigen Legioen, dat de vechtlust dan wel bekend voorkwam maar dat het goede voetbal nog niet eerder had waargenomen.

PSV-trainer Mark van Bommel had hoorbaar moeite met de afstraffing in het eerste deel. Ook aanvoerder Luuk de Jong verweet de eigen ploeg een valse start in de Kuip. Maar Feyenoord brak om de drommel op eigen kracht de zegereeks van de Brabanders af. Het valt te hopen voor de technische staf van de landskampioen, dat de heren de juiste conclusies trekken na de overrompeling in Rotterdam.

PSV'ers zakten door de ondergrens

Ook nu weer hield de trainer van PSV vast aan zijn permanente basis-elf. Maar de laatste weken was de sleet op het middenveld al zichtbaar. Feyenoord bespoedigde dat proces en joeg die linie continu op. Met als gevolg dat zowel Gaston Pereiro als Jorrit Hendrix door de ondergrens zakte, zoals dat tegenwoordig heet. Maar ook Hirving Lozano faalde opvallend, zowel aanvallend als defensief. Geen minuut etaleerde de Mexicaan zijn aparte klasse, in tegenstelling tot uitzondering Steven Bergwijn.

Wellicht is het tot Van Bommel doorgedrongen dat het team stilaan naar enige verfrissing snakt. Met bijvoorbeeld Erick Gutiérrez, de meer gebeten landgenoot van Lozano. En ook in de achterhoede kan een enkele wisseling van de wacht geen kwaad. Ofschoon PSV tegen het einde nog tegen een gelijkspel aan schuurde, herbergt het overduidelijk minder kwaliteiten dan Ajax, dat niet kan wachten op het bezoek aan Feyenoord (27 januari) en vooral de komst van PSV op 31 maart.

Overwintering kan Ajax parten spelen

Om nu evenwel meteen vast te stellen dat de Amsterdammers meer kans maken op het kampioenschap dan PSV, is wel erg opportunistisch, speculatief en ongetwijfeld voorbarig. Maar Ajax kan het nu wel weer zelf afdwingen, al kan het overwinteren in de Champions League daarbij van nadelige invloed zijn. In elk geval mag het rivaal Feyenoord meer dan dankbaar zijn dat het de Eredivisie opschudde met een onverwachte maar alleszins verdiende overwinning op de koploper.

Zoals bondscoach Ronald Koeman eerder op de zondag in Dublin terecht opmerkte dat het resultaat van de loting het Nederlands elftal verplicht om zich te kwalificeren voor het EK. Oranje kreeg immers gezelschap van Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Allemaal tegenstanders, die een lagere positie bezetten op de FIFA-ranglijst. Ook de Mannschaft, in feite in de groep het enige gevaar voor de eerste plaats.

Het klinkt wellicht wat overdreven maar te midden van de vele reacties dook regelmatig het woord ‘makkie’ op. En waarom eigenlijk niet? Het Nederlands elftal heeft de crisis afgezworen en de klim naar eerherstel ingezet. Landen als Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland mogen geen blokkade meer opwerpen voor plaatsing op weg naar het EK. Een nadeel(tje) lijkt de vroege confrontaties met Duitsland, maar recentelijk is voldoende bewezen dat Oranje verder is in zijn positieve ontwikkeling. Tot slot een actuele tip: voeg Arjen Robben na de zomer toe aan de staf van Koeman, nu hij heeft aangekondigd te zullen stoppen bij Bayern München…..

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Feyenoord - PSV: Doelpunten, video beelden en samenvatting #FEYPSV’

Enorme straf voor Feyenoord-fan die bal in het veld gooide bij #FEYPSV, Het Legioen is woedend!

Sjaak Swart aangehouden na bal-incident in De Kuip?

Lovende woorden voor Tonny Vilhena na 'fantastisch optreden' tegen PSV

Slecht nieuws voor Feyenoord: Rotterdammers zijn Nicolai Jørgensen lang kwijt

Heerlijke beelden: Legioenzaal in de Kuip ontploft na overwinning Feyenoord tegen PSV

Mario van der Ende schept duidelijkheid over 'tweeballensituatie': "Scheids handelde verkeerd"

Willem van Hanegem looft één Feyenoorder in het bijzonder: "Hij was echt heel erg goed"

Samenvatting Feyenoord - PSV 2-1 (alle goals) VIDEO