UEFA komt met duidelijke boodschap: EK-wedstrijden zonder publiek uitgesloten

Een EK zonder publiek is geen optie voor de UEFA. Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond, eist van de twaalf gaststeden dat ze toeschouwers toelaten bij de wedstrijden. 

Het EK van komende zomer wordt vooralsnog in twaalf steden uit verschillende landen gehouden. Doordat de coronamaatregelen in ieder land verschillend zijn, is het nog maar de vraag of dat plan haalbaar is. Zeker nu Ceferin heeft laten weten dat er tijdens Euro2020 geen enkele wedstrijd zonder toeschouwers gespeeld mag worden.  

"We denken aan verschillende scenario's, maar de optie om ook maar een EK-wedstrijd in een leeg stadion te spelen is van tafel", laat Ceferin weten in gesprek met Sky Sports. Alle speelsteden moeten 7 april doorgeven of er fans aanwezig kunnen zijn. Als dat niet lukt, wordt die speellocatie geschrapt.

Optimistische geluiden

Amsterdam is één van de twaalf speelsteden voor het komende EK. Toernooidirecteur Gijs de Jong was onlangs nog optimistisch over een goedgevulde Johan Cruijff Arena. Oranje is ingedeeld in groep C, waarin het Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië treft.