Zo verliepen de laatste vijf openingsduels van Oranje op een WK!

Het Nederlands elftal opent op maandag het WK 2022 tegen Senegal. In Doha begint Oranje onder leiding van Louis van Gaal aan het elfde WK in de geschiedenis. In 1974, 1978 en 2010 bereikte Nederland de finale en in 2014, toen Van Gaal ook langs de lijn stond werd de derde plaatst behaald. Hieronder een overzicht van de laatste vijf openingsduels van Oranje op een WK.

WK 1994: vs Saudi-Arabië (2-1)

Oranje opende het WK 1994 in de Verenigde Staten met Dick Advocaat op de bank en iconen als Ed de Goey, Ulrich van Gobbel en legendes als Ronald Koeman, Frank Rijkaartd en Dennis Bergkamp in de basis. De eerste wedstrijd op dit WK was tegen Saudi-Arabië. Oranje kwam in de eerste helft verrassend op achterstand, maar in de tweede helft stelde Nederland orde op zaken. Vlak na rust was het Wim Jonk die de gelijkmaker scoorde, waarna vier minuten voor tijd invaller Gaston Taument de winnende treffer maakte.

WK 1998: vs België (0-0)

Vier jaar later opende Oranje het WK 1998 in Frankrijk met een heuse derby tegen onze Zudierburen. In Frankrijk verschenen onder anderen Edwin van der Sar, Jaap Stam, Frank de Boer, Philip Cocu, Clarence Seedorf en Marc Overmars aan de aftrap. Nederland en België hielden elkaar in evenwicht en het team van Guus Hiddink moet de laatste tien minuten zelfs met tien man verder, nadat Patrick Kluivert zich liet gaan tegenover Lorenzo Staelens. De kaart van Kluivert had geen consequenties en Oranje startte het WK 1998 met een gelijkspel tegen België.

WK 2006: vs Servië & Montenegro (0-1)

Na het mislopen van het WK 2002 kwalificeerde Oranje zich onder leiding van bondscoach Marco van Basten weer voor het WK 2006 dat in Duitsland plaatsvond. Nederland opende dat WK tegen Servië & Montenegro, die onder andere Mateja Kezman in de gelederen hadden. Nederland trad aan met een piepjonge Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben. De laatstgenoemde zette Oranje na achttien minuten op een 0-1 voorsprong, waarna er vervolgens niet meer gescoord werd.

WK 2010: vs Denemarken (2-0)

In Zuid-Afrika in 2010 was Oranje opnieuw van de partij. Nederland opende het WK tegen Denemarken. Ditmaal met Maarten Stekelenburg op doel, Giovanni van Bronckhorst als aanvoerder en wereldsterren Wesley Sneijder en Robin van Persie in de basis. Op de bank zat Bert van Marwijk als bondscoach en die zag zijn team vlak na rust op voorsprong komen via een eigen doelpunt van de Deense verdediger Daniel Agger. De stand bleef lang steken op 1-0, maar zes minuten voor tijd was daar Dirk Kuyt met de 2-0.

WK 2014: vs Spanje (1-5)

In 2010 werd de finale verloren tegen Spanje. Vier jaar later opende Oranje het WK 2014 in Brazilië tegen de Spanjaarden. Net als in Qatar stond Louis van Gaal als bondscoach langs de lijn. Jasper Cillessen verdedigde het doel, Stefan de Vrij en Daley Blind waren ook van de partij en Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie stonden in het veld als ervaren spelers. Spanje kwam via een twijfelachtige strafschop op voorsprong, maar vlak voor rust deed Oranje wat terug via een wonderschone goal van Van Persie. Dit was het startsein van een magistrale wedstrijd voor Oranje die uiteindelijk door twee goals van Arjen Robben, nog een goal van Van Persie en een doelpunt van De Vrij eindigde in een 1-5 overwinning op de regerend Wereldkampioen, Spanje.