Opinie van de Week: Erik ten Hag graaft zelf de fatale valkuil voor Ajax in Eindhoven

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Aan Ajax hangt altijd een zekere arrogantie. Bluf ook. Dat hoort traditioneel bij de Amsterdamse mentaliteit. Johan Cruijff diende bijvoorbeeld als model voor de brutale branieschopper. En met hem velen stadgenoten. In tegenstelling tot de Rotterdammers, die liever het motto koesteren van ‘geen woorden maar daden’. Of de Brabanders. Op hun beurt hanteren zij weer graag het principe van: ‘doe maar gewoon’.

Nederlaag bij PSV te wijten aan zelfoverschatting

Dat eeuwige contrast beïnvloedde PSV-Ajax. Als een reprise van de kampioenswedstrijd aan het einde van het vorige seizoen, met ook een herhaling van de uitslag. Te danken aan de nuchtere instelling van de thuisclub en te wijten aan grove zelfoverschatting van de bezoekers. Simpeler valt de wellicht opmerkelijke score niet te verklaren.

PSV hoopte op hetzelfde team van Ajax als dat van afgelopen woensdag in de Arena. In elk geval zonder Matthijs de Ligt, schier onmisbaar in de Amsterdamse defensie. Want dan zou trainer Erik ten Hag opnieuw opteren voor het duo Frenkie de Jong – Daley Blind in het centrum van de verdediging. Tegen het matige AEK in de Champions League was dat koppel uitstekend bevallen.

Dat viel overigens wel mee in de eerste helft, maar de overtuigende zege versluierde de waarheid over het tweetal De Jong – Blind. Het is nu eenmaal meer dan bekend dat zij beiden uitblinken in de opbouw en gezamenlijk de achterhoede niet afdoende kunnen bewaken en afgrendelen. Het stel is meer van nut en waarde op het middenveld, maar voor die linie heeft Ajax een overtal aan hoogwaardige kandidaten.

Pure zelfmoord met De Jong - Blind

Het is een raadsel dat Ten Hag in Eindhoven toch gokte op het winnende elftal tegen AEK. Als trainer experimenteerde hij bij FC Utrecht regelmatig met een versterkte defensie, waardoor menig opponent hevig in de war raakte. Wat bezielde hem, de nuchtere Tukker, om zijn eigen valkuil te graven bij de landskampioen? Het was pure zelfmoord om De Jong – Blind te koppelen aan de Brabantse aanval.

Nog voor de aftrap bood dat staaltje van hooghartige overmoed de thuisclub een verdiende voorsprong. Dankzij Ajax ontpopte Luuk de Jong, lang niet altijd onomstreden, zich als de ‘man of the match’. Hij excelleerde naar hartenlust en leefde zich uit met één van de drie treffers. Evenals de snelle Steven Bergwijn en Hirving Lozano, al scoorde eerstgenoemde nu eens niet.

Trainer Mark van Bommel bleef trouw aan zijn basisteam, maar schakelde wel over op plan B zoals dat tegenwoordig heet. Hij incasseerde de nodige kritiek op zijn tactische aanpak van de uitwedstrijd tegen Barcelona in de Champions League. Hij weigerde zich daar aan te passen aan de veel sterkere Catalanen, die niet eens op volle kracht naar een winst van 4-0 sloften. Kennelijk hecht de opvolger van Phillip Cocu meer waarde aan een constante ontwikkeling van een vaste ploeg dan de het ontlopen van een bij voorbaat onvermijdelijke nederlaag in Spanje. De toekomst zal hem gelijk geven of niet.

Titelprolongatie PSV voorbarig

Zijn duidelijke visie leidde wel tot de niet eens zo verrassende suprematie voor rust tegen Ajax, dat van alle kanten was gewaarschuwd maar zich niets aantrok van de adviezen. Er is deze zomer voor zo’n veertig miljoen ingekocht om nu eindelijk eens weer met de schaal een feestje te ontketenen. De competitie duurt nog 28 wedstrijden, dus elke conclusie dat PSV nu wederom op weg is naar prolongatie van het kampioenschap is uiterst voorbarig en slaat in wezen nergens op.

Zowel PSV als Ajax steekt kwalitatief hoog boven de rest uit. De twee grootmachten zullen tot de return in Amsterdam op zondag 31 maart vrijwel zeker amper schade oplopen. Maar de recente klassieker in Eindhoven maakte wel duidelijk dat de regerende kampioen in de tussentijd vermoedelijk minder fouten zal maken dan de rivaal uit de hoofdstad. Want die arrogante houding zal absoluut weer opspelen en kan de uitdager wel degelijk nog meer punten kosten in deze tweestrijd.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE PSV - Ajax: Doelpunten, video beelden & samenvatting #psvaja’

Ten Hag heeft geen spijt van opstelling tegen PSV: "We kunnen afwezigheid van centrale verdediger opvangen"

Hilarische video: Ajax-fan verwerkt nederlaag tegen PSV op geheel eigen wijze, LOL!

Ronald de Boer: ''De nederlaag bij PSV zal ten Hag gedeeltelijk worden verweten''

Hugo Borst: ''Ajax verziekt de hele competitie''

Dumfries: ''Uitspraak van Schöne hing in de kleedkamer''

Kale & Kokkie zitten duidelijk niet te wachten op cadeautjes van PSV-fans... LOL!

Sjaak Swart geeft Danny Makkelie de schuld na #PSVAJA: "Diepvries en Lozano hadden rood verdiend"

PSV-fan John van den Heuvel stoort zich aan eigen werkgever: "Waarom wordt Ajax altijd zo opgehemeld?"

Peter R. de Vries blijft positief na #PSVAJA: "Het beste Ajax van de afgelopen vijftien jaar"