FIFA lanceert aanvoerdersband als tegenhanger van OneLove-band, KNVB houdt voet bij stuk

De FIFA heeft vlak voor de start van het WK in Qatar de pro-inclusie-aanvoerdersband in het leven geroepen. De wereldvoetbalbond probeert hiermee het OneLove-initiatief van Nederland en andere Europese landen te dwarsbomen. De KNVB heeft het initiatief naast zich neergelegd.

Dat betekent dat aanvoerder Virgil van Dijk tijdens het wereldkampioenschap voetbal 'gewoon' de OneLove-aanvoerdersband draagt. "We hebben van de FIFA een brief gehad over de aanvoerdersband", reageert Jaap Paulsen van de KNVB op de actie, geciteerd door De Telegraaf. "Daarin wordt aangegeven dat de FIFA ook een soort pro-inclusieband heeft ontworpen. Dat is heel mooi, al is het initiatief een beetje laat".

"We hebben besloten om gewoon onze eigen band te gaan gebruiken, dus de OneLove-band. Tot op heden hebben we geen goedkeuring, maar ook geen afkeuring gekregen van de FIFA. Maar we hebben al besloten, dat als die afkeuring er komt, de band toch gedragen gaat worden door Virgil. In dat geval pakt de KNVB de boete, die daarop staat", aldus Paulsen.

De OneLove-band, die staat voor gelijkheid op het gebied van afkomst, ras, gender en seksualiteit, is omstreden in Qatar. Er wordt namelijk een regenboog in gezien. In Qatar is homoseksualiteit bij wet verboden.

Eerder deze week zag doelman Hugo Lloris, aanvoerder van het nationale elftal van Frankrijk, af van het dragen van de aanvoerdersband. Harry Kane (Engeland) en Gareth Bale (Wales) hebben net als Van Dijk wél de band om hun arm. In totaal doen zeven Europese landen mee aan de OneLove-actie.