Dit zijn de meest waardevolle opleidingen van clubs in Europa: Ajax hoog op de lijst

In de lijst van de meest waardevolle opleidingen van Europese clubs, welke maandag gepresenteerd werd door CIES Football is Ajax met een knappe vierde plaats terug te zien. PSV staat op plek zestien terwijl AZ op de 38e plek staat, net boven Feyenoord, dat op de 43e plek staat. Het databureau heeft alle inkomsten van verkochte spelers uit de eigen jeugdopleiding sinds 2015 berekend.

meest waardevolle opleidingen van clubs in Europa: Ajax hoog op de lijst

Op nummer één staat Benfica. De Portugese club haalde sinds 2015 een slordige 379 miljoen euro binnen. De verkoop van Joao Felix voor 127 miljoen in 2019 draagt vooral enorm bij aan dit grote bedrag. Op de tweede plek is Real Madrid terug te zien. De Spaanse topclub laat met 330 miljoen euro zien dat ze de jeugdopleiding goed op orde hebben. Achter Real Madrid staat AS Monaco met 285 miljoen euro. Dat is net twee miljoen euro meer dan nummer vier Ajax, dat de teller op 283 miljoen euro ziet staan. De transfer van Mathijs de Ligt was met maar liefst 41% verantwoordelijk voor deze som. De verdediger vertrok in 2019 voor 85 miljoen euro naar Juventus.

Ook PSV, Feyenoord en AZ vermeld

PSV is terug te vinden op de zestiende plek. Voor de club uit Eindhoven was de transfer van Memphis Depay naar Manchester United voor 34 miljoen euro de grootste klapper. AZ komt terug op de 38e plek met 72 miljoen euro. Hierin leverde de transfer van Myron Boadu naar AS Monaco voor 17 miljoen euro het meest op. Feyenoord staat op de 43e plek met een bedrag van 61 miljoen euro. Bij Feyenoord had de transfer van Rick Karsdorp naar AS Roma voor 16 miljoen euro het grootste aandeel in dit bedrag.

Feyenoord-doelman vertrekt