Deze trainers stonden zowel bij AZ als Feyenoord aan het roer

De laatste seizoenen is de rivaliteit tussen AZ en Feyenoord flink gestegen. Vooral door het spraakmakende vertrek van Arne Slot uit Alkmaar naar Rotterdam steeg de ijverzucht tussen de twee clubs. Naast Slot stonden er in het verleden meer trainers aan het roer van zowel AZ als Feyenoord.

Zo droegen Ronald Koeman, Gertjan Verbeek, Willem van Hanegem, Hans Kraay sr. en Henk van Stee zowel de stroppendassen van AZ als Feyenoord. Tijd om de resultaten van de oefenmeesters in Alkmaar en Rotterdam-Zuid uit te lichten.

Arne Slot

Na eerst als assistent van John van den Brom te figureren, nam Arne Slot in 2019 het stokje over bij AZ. In Alkmaar kende Slot een sterke periode. De oefenmeester maakte een sterke indruk en speelde aantrekkelijk voetbal met veel jeugdspelers. In zijn eerste seizoen deed AZ nadrukkelijk mee om de landstitel, maar het seizoen 2019/20 werd vanwege de coronapandemie nooit hervat. AZ wist dat seizoen alle wedstrijden tegen de traditionele top drie te winnen. In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van AZ, strandde het huwelijk tussen Slot en de Alkmaarders. Slot had achter de rug van de AZ-directie onderhandeld met Feyenoord, waar hij bij het aflopen van zijn contract de overstap naar zou maken. Slot werd op non-actief gezet en mocht vertrekken bij AZ.

Bij Feyenoord werd Slot de opvolger van Dick Advocaat en maakte hij direct een ijzersterke entree. In Rotterdam-Zuid bouwde Slot aan een nieuw elftal, waarmee hij een sterke start maakte in Europa en Nederland.

Ronald Koeman

Kort nadat Ronald Koeman zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, werd hij in het seizoen 1997/98 assistent van Guus Hiddink bij Oranje. Een jaar later vertrok Koeman naar Barcelona, om aan de slag te gaan als assistent van Louis van Gaal. In het jaar 2000 begon de solocarrière van Koeman als hoofdtrainer. Na aan het roer te hebben gestaan van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV en Valencia, stelde AZ in 2009 Koeman aan als hoofdtrainer. Daar moest hij de vertrokken kampioenenmaker Van Gaal opvolgen. Koeman kende een goed begin, met het veroveren van de Johan Cruijff Schaal. Toch kende Koeman in de Eredivisie een zwakke periode. Na de verloren wedstrijd tegen Vitesse (1-2) moest Koeman de volgende dag zijn spullen pakken. In totaal stond Koeman slechts 23 wedstrijden aan het roer in Alkmaar.

Twee jaar lang was het stil rondom Koeman, totdat de trainer in juli 2011 trainer werd van Feyenoord. Daar volgde hij de opgestapte Mario Been op. Koeman werd zo de eerste speler die zowel als speler én trainer werkzaam was voor de traditionele top drie. Onder Koeman begon Feyenoord weer enigszins te draaien. Wel kreeg Feyenoord te maken met een minder periode, waarna een opmars van de achtste plaats volgde. Voor het eerste sinds het seizoen 2005/06 wist Feyenoord weer een wedstrijd tegen Ajax te winnen. Feyenoord eindigde het seizoen 2011/12 voor het eerst in elf jaar tijd weer eens op de tweede plaats. Het daaropvolgende seizoen kende Feyenoord wederom een succesvolle periode, met de derde plek als eindstation. In het seizoen 2013/14 eindigde Koeman wederom op de tweede plek, waarna hij vertrok naar Southampton.

koeman feyenoord

Gertjan Verbeek

In 2008 kwam Gertjan Verbeek aan het roer bij Feyenoord. Verbeek zorgde voor een modernisering van het sportcomplex. Ondanks een zwakke start van het seizoen 2008/09, kreeg Verbeek het vertrouwen van de club. Een half jaar later meldde het overgrote deel van de spelersgroep dat het geen vertrouwen meer had in Verbeek. De oefenmeester haalde in de eerste seizoenshelft slechts negentien punten en mocht zo vertrekken bij Feyenoord. Na een zesde plek met Heracles, mocht Verbeek het laten zien bij AZ. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van AZ eindigde Verbeek met 59 punten op de vierde plaats, net zoals in het seizoen 2012/13. Bij AZ won Verbeek de KNVB Beker, door in de finale met 2-1 te sterk te zijn voor PSV. In het seizoen 2013/14 strandde het huwelijk tussen AZ en Verbeek, die dat seizoen in acht wedstrijden dertien punten wist te pakken.

Willem van Hanegem

Als speler was Willem van Hanegem al actief voor zowel Feyenoord als AZ. Na zijn spelerscarrière deed Van Hanegem dit kunstje nog eens over. De legendarische middenvelder begon in 1983 als assistent-trainer bij Feyenoord. Na avonturen bij FC Utrecht en FC Wageningen, keerde De Kromme in 1992 terug als hoofdtrainer in Rotterdam-Zuid. In zijn periode tot 1995 kende Van Hanegem vele successen met Feyenoord. Zo won hij de landstitel in 1993 en de KNVB Beker in 1994 en 1995. In oktober 1995 kwam er een einde aan de samenwerking tussen Van Hanegem en Feyenoord, doordat men hem ‘te soft voor zijn spelers’ vond. Na een korte periode bij Hilal, kwam de oefenmeester in 1997 aan het roer van AZ, dat destijds actief was in de Eerste Divisie, te staan.  Met AZ won Van Hanegem het kampioenschap in de eerste divisie en promoveerde zo terug naar de Eredivisie. Terug op het hoogste niveau eindigde AZ op de negende plek, waarna Van Hanegem vertrok uit Alkmaar.

Hans Kraay sr.

In 1976 stelde AZ Hans Kraay sr. aan als hoofdtrainer. Twee jaar later won de oefenmeester de KNVB Beker door Ajax te verslaan. Kraay sr. stond volgens AZ aan de basis van de successen die de club in de begin jaren ’80 kende. In het seizoen 1976/77 zette Kraay sr. de tot dan toe beste prestatie van de club neer. AZ’67 eindigde destijds op de derde plek in de Eredivisie. In 1982 keerde Kraay sr. terug bij Feyenoord, waar hij als speler acht jaar lang voetbalde. Officieel stond Kraay sr. slechts zeven wedstrijden als hoofdtrainer aan het roer bij Feyenoord. Door een hartkwaal bleef de oefenmeester achter de schermen actief bij zijn ploeg. Zo nam Kraay sr. nog wel de trainingen en opstellingen voor zijn rekening, maar zodra de wedstrijd begon verliet de oefenmeester het stadion. De spanning werd zijn hart te veel. In oktober 2017 kwam Kraay sr. te overlijden.

Henk van Stee

In 2000 werd Henk van Stee vanuit zijn rol van hoofd jeugdopleiding aangesteld als interim-trainer van Feyenoord. Voor vijf wedstrijden stond Van Stee aan het roer van de Rotterdammers. In januari 2001 tekende Van Stee een contract bij AZ. De oefenmeester zou aan het begin van het seizoen 2001/02 als hoofdtrainer aan de slag gaan, maar door het vroegtijdige vertrek van zijn voorganger mocht Van Stee de eindfase van het seizoen 2000/01 afmaken in Alkmaar. Van Stee kreeg de opdracht om AZ in de Eredivisie te houden, wat hem lukte. In 2002 kwam er alweer een einde aan de samenwerking tussen AZ en Van Stee.

Feyenoord-doelman vertrekt