Het verhaal van Ki-Jana Hoever: hoe een matig Ajax-plan hem via Engeland bij PSV bracht

John de Jong is met PSV ambitieus begonnen aan de zomerse transferperiode. De window is pas net open en toch is de TD er al in geslaagd om Walter Benítez (voorheen OGC Nice) en Ki-Jana Hoever binnen te halen. Laatstgenoemde wordt gehuurd van Wolverhampton Wanderers. Wat moeten we nog meer weten over de nieuwe rechtsback van PSV?

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlander zijn profcarrière start in een andere competitie dan de Nederlandse. Hoever is in dat geval dus een buitenbeentje. De geboren Amsterdammer met Surinaamse roots kwam al op zijn zesde in de jeugd van Ajax terecht, maar koos er tien jaar later voor om zijn geboortestad te verlaten en het buitenland in te trekken. 

Ajax overtuigde niet

Als jochie uit Nederland vertrekken deed 'Ki' of niet omdat Ajax het niet meer in hem zag zitten, maar juist omdat hij het niet meer in Ajax zag zitten. 'Ik vond het plan van Ajax niet goed. Ik was doorgeschoven naar de onder 17 en aan het einde van het seizoen gingen jongens van mijn leeftijd allemaal naar de onder 19, ze sloegen een team over. Ik moest bij mijn eigen leeftijd blijven. Toen heb ik gezegd dat ik wel wilde trainen met de onder 19, maar dat vonden ze ook teveel', vertelde Hoever eind vorig jaar in gesprek met FC Afkicken. 

Zo was 'Mr. Handsome' niet langer teamgenoot van Bryan Brobbey, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor, maar ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. En wel in Engeland, bij Liverpool. Hoever begon in de onder 18 van The Reds, maar binnen een half jaar was zijn debuut in het eerste elftal al daar. Vervolgens ging de rechtsback minuten maken in de onder 23 en werd hij meer en meer betrokken bij het eerste elftal. Een volwaardig selectiespeler worden, lukte hem echter niet. Met onder andere Trent Alexander-Arnold als concurrent bleef het namelijk bij enkele wedstrijden in de beker. 

Het leidde een volgende transfer in, dit keer binnenslands. Wolverhampton Wanderers klopte aan en kwam over de brug met een bod van bijna tien miljoen euro. Genoeg om de toen pas achttienjarige back over te nemen. Voor Hoever was de reden voor zijn vertrek dit keer speeltijd, maar omdat vier dagen na de komst van de Nederlander de transfer van Nelson Semedo officieel geregistreerd werd, is hij ook bij de Wolves nog niet uitgegroeid tot een vaste waarde.

Toch kan de kersverse PSV-aanwinst wel zeggen dat hij twintig duels in de Premier League achter zijn naam heeft staan. Al zal hij er naar eigen zin waarschijnlijk meer hebben willen gespeeld. Vandaar ook dat een terugkeer naar Nederland in het plaatje past. Waar de plannen van Ajax hem vier jaar geleden niet overtuigden, hebben die van PSV dat deze zomer wel gedaan. In Eindhoven zal hij geen types als Semedo en Alexander-Arnold treffen, maar moet hij gaan afrekenen met Phillip Mwene en Mauro Junior. Of hem dat gaat lukken? Voetbalcultuur heeft hij in de afgelopen jaren in ieder geval voldoende opgesnoven. 

Vernoemd naar sportheld

Ook met de sportgenen lijkt het wel goed te zitten. Vader Ivan Hoever zou op hoog niveau American Football hebben gespeeld. Vandaar ook dat de naam Ki-Jana in hem naar boven kwam, naar Ki-Jana Carter. Een grootheid binnen de sport van de vader van de nieuwe PSV'er. Als Hoever ervoor wil zorgen dat er ooit nog een Ki-Jana naar zulke hoogte stijgt, dan is komend seizoen cruciaal.

Profiel

Net binnen