Het schuitje van Asensio Willemsen: WK-gangers met Nederlandse roots

Dat Marco Asensio Willemsen een Nederlandse moeder heeft, lijkt voor iedereen die zich maar enigszins bezighoudt met voetbal wel duidelijk. Asensio is dit WK niet de enige waarover een dergelijk feitje verteld kan worden. Buiten de Oranje-selectie bevinden zich namelijk veel meer spelers met Nederlandse roots.

Hollandse invloeden in Die Mannschaft

Te beginnen bij de selectie van Duitsland, waar zich twee spelers nestelen met Nederlandse roots. De eerste is Kai Havertz, die een Nederlandse oma heeft. 'Mijn vader kan ook goed Nederlands spreken, maar ik heb het zelf nooit geleerd', aldus de aanvallende middenvelder in gesprek met de NOS die met Marc-André Ter Stegen een Nederlands Duitse compaan in de selectie heeft. Ter Stegen heeft zelfs een Nederlandse vriendin.

Oranje tintje bij de Soccerroos

Down Under bevindt zich één Nederlandse tint in de selectie van Australië. Aaron Mooy is hiervoor verantwoordelijk, of beter gezegd zijn voorouderen. De middenvelder die zich eerder deze woensdag met zijn land plaatste voor de knock-out fase van het WK, heeft een Nederlandse opa en een Nederlands paspoort. De middenvelder heeft een tattoo met de tekst 'leven, lachen, liefde' op zijn lijf staan.

In Nederland geboren, elders aan het scoren

Bij sommige WK-gangers is spreken van Nederlandse roots niet geheel passend. Veel werden er namelijk gewoon in Nederland geboren, maar besloten uiteindelijk voor een ander land uit te komen. De meeste voorbeelden hiervan zijn te vinden in de selectie van Marokko. Noussair Mazraoui werd geboren in Leiderdorp, Hakim Ziyech in Dronten, Zakaria Aboukhlal in Rotterdam en Sofyan Amrabat in Huizen. Bij de Amerikanen speelt Sergiño Dest, die geboren werd in Almere.