Alles over het EK 2020: Waarom het gunstig voor Oranje is als Roemenië zich niet plaatst

Met nog twee wedstrijden te gaan in de EK-kwalificatie-poule is Nederland zo goed als zeker van plaatsing. De voorsprong op nummer drie Noord-Ierland bedraagt drie punten en de 'concurrent' speelt nog tegen Duitsland en Oranje. De vliegtickets kunnen dus voorzichtig al geboekt worden. Het zou voor het eerst sinds het WK 2014 dat Oranje op een groot eindtoernooi actief is. Om alvast een beetje in de stemming te komen, zetten wij alles wat je moet weten over het EK 2020 op een rijtje.

Wegens het zestigjarig bestaan van het EK wordt het eindtoernooi volgend jaar in 12 (!) gastlanden gehouden. Per land één stad waar meerdere wedstrijden worden gespeeld. En met een beetje geluk speelt Oranje alle drie hun groepsduels in de Johan Cruijff ArenA.

Dat kan namelijk als als Roemenië zich niet rechtstreeks voor het EK kwalificeert. Roemenië en Nederland zitten samen in Poule C, met beiden een speelstad, Amsterdam en Boekarest. Oranje speelt sowieso al twee groepsduels in Amsterdam, maar als Roemenië het EK niet rechtstreeks haalt, of zich via de play-offs kwalificeert, mag het Nederlands elftal de derde wedstrijd ook in eigen land spelen. Als Roemenië zich wel weet te kwalificeren wordt door middel van loting bepaald of Oranje/Roemenië een derde duel thuis mag spelen. De kans dat de Roemenen het eindtoernooi niet halen is erg aannemelijk, ze staan namelijk derde achter Spanje en Zweden in groep F.

Wedstrijden na de groepsfase

Na de groepsfase op het EK zal er nog één wedstrijd in Amsterdam worden gespeeld. Helaas voor Oranje is het al zeker dat zij hier niet zullen spelen als ze zich weten te plaatsen voor de achtste finales. De supporters van Oranje zullen dus sowieso moeten reizen. Als Nederland tweede wordt in de poule, is dat erg gunstig voor de fans. Want dan speelt het Nederlands elftal de achtste finale in Londen (27 juni) en de kwartfinale, indien Oranje die haalt, in München (3 juli).

Als Oranje eerste eindigt in de poule, moeten de fans een aardig stuk verder reizen. Namelijk naar Boedapest in Hongarije (28 juni) en Baku in Azerbeidzjan (4 juli).

De halve finales (7 en 8 juli) en de finale (12 juli) worden allemaal hoe dan ook op Wembley (Londen) gespeeld.

51 wedstrijden

Er doen in 2020 24 landen mee aan het EK. Alle nummers één en twee zijn verzekerd van een plekje in de achtste finales. Van de zes poules gaan de beste vier nummers drie ook door naar de achtste finales. In totaal zullen er 51 wedstrijden plaatsvinden.