Alles wat je moet weten over Cody Gakpo

Cody Gakpo doorliep de jeugdopleiding van PSV en is in de laatste jaren uitgegroeid tot een grote naam in het Nederlandse voetbal. In december 2022 maakte de vleugelaanvaller de overstap naar Liverpool. Een overzicht van de prille profcarrière van Gakpo.

Roots in Eindhoven

Cody Mathès Gakpo werd op 7 mei 1999 geboren in Eindhoven, de stad waar hij twee decennia later al zo groot is geworden. Als 6-jarige werd hij gescout bij een amateurclub in Eindhoven door zijn huidige werkgever, PSV. De reden dat hij opviel was een tip die ontvangen werd, terwijl de scouts aan het kijken waren naar de broer van Gakpo. Na een stageperiode werd de nog prille carrière van het jongere broertje echt in leven geroepen, hij tekende zijn contract bij PSV. Daar doorliep hij vanaf de F-jes, waar hij kennismaakte met zijn huidige teamgenoten Jordan Teze en Armando Obispo, alle jeugdelftallen van de rood-witten. 

"Dat is ook heel mooi. Ik kom uit Eindhoven, dan ben je natuurlijk ook PSV-supporter", vertelde de ster jaren later in de documentaire 'De lichting van '99'. Al snel viel hij op als de goalgetter in de jeugdteams. "Cody was zeker tot in het Onder-13 team uitzonderlijk, toen liep hij alles voorbij", zei voormalig PSV-jeugdtrainer Kristof Aelbrecht in diezelfde documentaire. Met een venijnig schot in de benen en een sierlijke dribbel verliep alles van een leien dakje voor het talent. Op zijn officiële debuut in de hoofdmacht van PSV hoefde Gakpo dan ook niet lang te wachten. 

Opkomende ster

In april 2016 debuteerde Gakpo voor Jong PSV, ook daar stopt hij niet met zichzelf ontwikkelen. Uiteindelijk leverde dat hem ook zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau in Nederland op. Bijna twee jaar later, op 25 februari 2018, was het eindelijk zover. Gakpo mocht invallen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-3), een bijzonder moment. Dat seizoen kwam Gakpo al zestien keer in actie in de Eredivisie en maakte hij zelf zijn allereerste goal.

Daarna ging het snel voor Gakpo. Het daaropvolgende seizoen werd hij een steeds bekender gezicht voor de PSV-fans. In het seizoen 2019/2020 was de vleugelaanvaller goed voor zeven doelpunten en evenzoveel assists in 25 competitiewedstrijden. Het seizoen erna kwam Gakpo niet aan zijn cijfers van het vorige jaar: zeven goals en twee assists.

Volwassen speler

In het seizoen 2020/2021 bereikte Gakpo een mooie mijlpaal. Hij debuteerde voor het Nederlands elftal tijdens het EK van 2021. Na ruim tachtig minuten mocht de Eindhovenaar invallen in de groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië (0-3). Daarmee werd hij de eerste Nederlander sinds Martien Vreijsen (1980) die zijn debuut maakte voor Oranje op een Europees kampioenschap.

Het jaar erna groeide Gakpo uit tot een van de sterkhouders van de Eredivisie en vaste klant in de Oranje-selectie. In de Eredivisie was hij goed voor twaalf doelpunten en dertien assists, zijn beste cijfers tot op dat moment. Dat zorgde voor de nodige interesse van Europese topclubs. Zo werd hij in verband gebracht met clubs als Bayern München, Arsenal en Leeds United. Desondanks koos de aanvaller ervoor om in Eindhoven te blijven. Zijn contract werd met één jaar verlengd, tot de zomer van 2026.

In de eerste seizoenhelft van 2022/2023 ging het Gakpo behoorlijk voor de wind. In de Eredivisie stond de teller na veertien speelrondes al op negen doelpunten en twaalf assists. Ook in de Europa League presteerde hij naar behoren: drie goals en twee assists in vijf duels. In november reisde hij met het Nederlands elftal af naar Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal. Daar viel hij in positieve zin op door in iedere groepswedstrijd te scoren.

In december 2022 werd bekend dat Gakpo de overstap maakt naar Liverpool. De transfersom werd door beide clubs niet naar buiten gebracht. Volgens diverse media ging het om een bedrag van circa vijftig miljoen euro.

Vriendin Cody Gakpo

Of de Oranje-international een vriendin heeft? Mogen wij u voorstellen aan: Noa van der Bij, de vriendin van Cody Gakpo.