De route van PSV en Ajax richting de knockout-fase van de Europa League

Donderdagavond gaat de Europa League weer verder. Ajax en PSV strijden om een plek in de achtste finales, maar moeten eerst de zestiende finales zien te overleven. Welke weg is afgelegd richting de knock-outfase van het Europese toernooi en wat is de historie tegen Lille OSC en Olympiakos Piraeus?

Om 18.55 uur trapt PSV in Griekenland af tegen Olympiakos. De weg naar de zestiende finales van de Europa League begon voor de Eindhovense formatie in de kwalificatiereeks van de Europa League. In de derde voorronde stond NŠ Mura op het programma. De Slovenen werden met veel gemak opzij gezet. Daardoor was het laatste station richting de poulefase Rosenborg BK. In Noorwegen zegevierden de Eindhovenaren met 0-2, waardoor de club uit Eindhoven zich plaatste voor de groepsfase.

Stroef begin
Het team van Roger Schmidt stuitte in de poulefase op Granada CF, PAOK Saloniki en Omonia Nicosia. De groepsfase begon enigszins stroef, met nederlagen tegen Granada en PAOK. Uiteindelijk herpakte de Eindhovense ploeg zich en won het een aantal belangrijke duels. Na zes groepswedstrijden kroonden de Eindhovenaren zich tot groepswinnaar met twaalf punten.  

PSV speelde in het verleden slechts één keer tegen de Griekse grootmacht. In een oefenduel op 24 juli 2018 kruisten de clubs de degens op Sportpark Parkzicht in Uden. Het duel eindigde overtuigend in het voordeel van PSV: 4-0. Eén van de doelpuntenmakers die dag was Donyell Malen. Hij weet dus hoe het is om te scoren tegen zijn opponent van vanavond. 

Zo verliep het oefenduel tussen PSV en Olympiakos (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Directe plaatsing groepsfase
Ajax plaatste zich voor het derde seizoen op rij voor de groepsfase van de Champions League. In tegenstelling tot de afgelopen twee seizoenen hoefden de Amsterdammers deze keer geen kwalificatierondes te overleven. In het seizoen 2018/19 verraste de Amsterdamse delegatie nog vriend en vijand, met een plek in de halve finale van het miljardenbal. Echter ging het vorig seizoen mis in de groepsfase, waardoor de mannen van Ten Hag verder moesten in de Europa League en werden uitgeschakeld door Getafe. 

De loting voor de editie van dit voetbaljaar wees uit dat Ajax het kon gaan opnemen tegen Liverpool, Atalanta Bergamo en FC Midtjylland. De Ajacieden eindigden uiteindelijk derde met zeven punten. In de laatste wedstrijd tegen Atalanta kreeg de ploeg de ultieme mogelijkheid om als tweede te finishen, mits het de Italianen zou verslaan. Dat doel mislukte, nadat het in eigen huis met 0-1 ten onder ging. Nu moeten de mannen van Ten Hag alle pijlen richten op de Europa League. 

Zo verging het Ajax in de beslissingswedstrijd tegen Atalanta Bergamo (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Drie afwezigen    
Wie donderdagavond in ieder geval niet in actie komt, is Sébastien Haller. De spits staat niet op de spelerslijst voor Europese wedstrijden, wat betekent dat hij dit Europese seizoen niet speelgerechtigd is. Ook André Onana is niet van de partij. De doelman is onlangs positief getest op het gebruik van Furosemide, met als gevolg een schorsing van twaalf maanden. De derde grote afwezige is Ryan Gravenberch. De 18-jarige middenvelder kreeg een rode kaart in de wedstrijd tegen Atalanta. Ook Noussair Mazraoui ontbreekt, want hij is geblesseerd.

Ajax en Lille troffen elkaar pas twee keer in het verleden. De ploegen stonden vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League tegenover elkaar. Toen won Ajax in Amsterdam met 3-0 en in Frankrijk met 0-2. In die uitwedstrijd viel niet alleen de tandem Ziyech-Promes op, maar ook een veldbestormer. Een jonge toeschouwer rende het veld op om Hakim Ziyech een knuffel te geven. Ajax eindigde in een poule met Chelsea, Valencia en Lille derde met tien punten. De Fransen pakten slechts één punt en eindigden daarmee als vierde.