Hoe Feyenoord al vijf duels niet weet te scoren tegen Ajax

Tijdens speelronde 27 neemt Ajax het in eigen huis op tegen Feyenoord. De Klassieker is altijd beladen en heeft ook dit jaar weer extra belangen. De Amsterdammers moeten de koppositie zien te behouden, terwijl de Rotterdammers vechten voor de derde plek en misschien nog wel meer. Kijkend naar de afgelopen vijf onderlinge duels vond Feyenoord het net niet, terwijl Ajax dertien keer scoorde. Een kijkje naar die wedstrijden.

Halve finale KNVB Beker na de 6-2 overwinning van Feyenoord

Na de 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax in De Kuip zat de moed er bij de Rotterdammers goed in voor de onderlinge wedstrijd in de halve finale van de KNVB Beker. Precies een maand na de historische overwinning van Feyenoord werd de wedstrijd gespeeld, maar Ajax pakte meteen revanche.

Door goals van Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek bekerden de Amsterdammers door naar de finale. Deze overwinning was de eerste in een serie van vijf waarin Feyenoord niet kon scoren.

Kijk hier naar de samenvattig van het duel Ajax-Feyenoord

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Grote overwinning in de ArenA

Tijdens het seizoen 2019/2020 stonden Feyenoord en Ajax in speelronde elf tegenover elkaar in de ArenA. Het duel werd al in de eerste helft beslist. Het stond na 45 minuten al 4-0 (!) voor de Amsterdammers door doelpunten van Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, David Neres en Donny van de Beek. Feyenoord kon tijdens het duel geen één kans creëren. Deze wedstrijd was de doorslag voor trainer Jaap Stam, want hij werd vanwege de teleurstellende resultaten ontslagen.

Kijk hier naar de samenvattig van het duel

Minimale zege van de Amsterdammers

In januari 2021 stonden de rivalen na anderhalf jaar weer eens tegenover elkaar. Dit had alles te maken met de COVID-19 pandemie. Feyenoord begon dit duel op de tweede plek met drie punten achter Ajax. Een duel met extra belangen, want Vitesse stond op evenveel punten en PSV stond vierde met één punt minder dan Feyenoord en Vitesse. Door een doelpunt van Ryan Gravenberch in de 22e minuut won Ajax uiteindelijk met 1-0 de Klassieker. Beide ploegen creëerden weinig kansen. Haps miste in de eerste helft een grote kans voor de Rotterdammers, maar dat was het dan ook.

0-3 in een knotsgek duel

Later in het seizoen had het er in de rust alle schijn van dat Feyenoord punten ging pakken tegen Ajax. Hoewel de Amsterdammers door een eigen doelpunt van Marcos Senesi voorkwamen in de 21e minuut, gaf Ajax-middenvelder Edson Alvarez vlak voor rust een penalty weg en kreeg de Mexicaan een rode kaart. Maarten Stekelenburg keerde de strafschop van Leroy Fer waardoor Ajax alsnog met een voorsprong de rust in ging. Vijftien minuten nadat de tweede helft was begonnen, werd Feyenoorder Tyrell Malacia ook van het veld gestuurd met een rode kaart. Uiteindelijk won Ajax door een eigen goal van Ridgeciano Haps en een doelpunt van Mohammed Kudus met 0-3.

Kijk hier naar de samenvattig van het duel:

Laatst gespeelde duel

Eerder dit seizoen in De Kuip kon Feyenoord weer geen punten pakken. De Rotterdamse club kreeg vlak voor rust de 0-1 om de oren door weer een eigen goal van Senesi, net als in het duel daarvoor. In de tweede helft speelde Feyenoord iets beter dan Ajax, maar maakte Dušan Tadić via een strafschop de 0-2 in de 81e minuut.

Feyenoord heeft dus al vijf duels op rij geen punt kunnen pakken tegen de Amsterdammers en heeft zelfs niet weten te scoren in die duels. Zondag hoopt Feyenoord weer eens goede zaken te doen tegen Ajax, niet alleen omdat het de grootste rivaal is, maar ook omdat AZ en FC Twente anders op één punt van de Rotterdammers kunnen komen.