Dit is waarom PSV niet moet ingaan op de flirt van John van de Brom

John van den Brom zit nu alweer twee maanden zonder club. De oud-trainer van onder meer Vitesse, AZ en FC Utrecht stond van november 2020 tot december 2021 aan het roer van het Belgische RC Genk. Totdat hij werd ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Nu is de trainer clubloos en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maandagavond was Van den Brom te gast bij het Ziggo-programma Rondo, waar hij de vraag kreeg of hij Roger Schmidt zou willen opvolgen bij PSV.

“Je wil natuurlijk altijd bij een zo mooi mogelijke club werken, dus dat is niet zo moeilijk.  Ik heb in Nederland al een lange staat van dienst en er is best meer dan eens een moment geweest waarop ik dacht: nu komen ze misschien. Maar dat is nooit gebeurd, daarom ga ik er ook niet van uit dat het nu wel zal gebeuren.” 

De vraag is of PSV er sowieso verstandig aan doet om de geboren Amersfoorter aan te stellen.

Teleurstellend bij FC Utrecht 

Laten we eens inzoomen op een paar van de oude clubs van Van den Brom. Toen hij werd aangesteld als trainer van FC Utrecht was iedereen aanvankelijk enthousiast over zijn komst. Al veranderde dat snel. FC Utrecht speelde met Van den Brom op de bank Europa League-kwalificatiewedstrijden tegen het Bosnische HSK Zrinjski. En dat werd een grote deceptie tegen de Bosnische tegenstander. Ook in de competitie verloor Utrecht van ploegen als VVV en RKC. Daartegenover stond dat FC Utrecht in zijn eerste seizoen wel de KNVB-bekerfinale haalde tegen Feyenoord, maar die werd uiteindelijk niet gespeeld vanwege de corona-pandemie. Ook het seizoen werd niet afgemaakt. 

In zijn tweede seizoen bij FC Utrecht haalde Van den Brom in de eerste zes competitieduels 'slechts' negen punten.  Toen RC Genk zich meldde voor de oefenmeester, twijfelde in Utrecht niemand: laat Van den Brom maar lekker gaan. FC Utrecht ontving zelfs een afkoopsom van 500.000 euro. 

Wisselend succes met Genk

Van den Brom naar Genk dus. En ook daar waren de resultaten wisselend. Van den Brom eindigde in zijn eerste seizoen knap tweede in de kampioenspoule van België, pakte de beker, maar het seizoen daarna ging het fout. Na het mislopen van de Champions League strandde de Belgische club in de Europa League. In dat toernooi won Genk maar één van de zes wedstrijden en eindigde het op een laatste plek in de groep. Ook in de competitie ging het dramatisch. Genk won maar zes van de zeventien wedstrijden. Het betekende het ontslag van Van den Brom. 

Al met al niet echt een lange termijn-trainer waar PSV naar op zoek is...

Prijzenpakker, maar niet in Nederland

PSV is een club dat elk jaar voor de prijzen moet spelen: het landskampioenschap, de KNVB beker, overwinteren in Europa. Van den Brom pakte weliswaar vier prijzen in België. Zo werd hij in 2013 kampioen met RSC Anderlecht, waarmee hij ook twee keer de Supercup wist te winnen. Met KRC Genk won hij in het seizoen 2020/2021 de beker van België. In Nederland was Van den Brom minder succesvol.  Twee keer achter elkaar verloor de 55-jarige trainer met AZ de finale van de KNVB-beker en nooit eindigde hij in de competite hoger dan op de derde plaats. 

Is dit dan de man die PSV aan nieuwe succesen moet helpen? 

prijzenlijst john van den brom met anderlecht en genk

Weinig ervaring op het allerhoogste niveau

John van den Brom trainde met Anderlecht één keer eerder een ploeg die in de Champions League uitkwam. Het won daarin slechts één poulewedstrijd.  Niet echt een prestatie waarvoor de vlag uitgehangen werd. Ook in de Europa League reikte Van den Brom nooit verder dan de laatste zestien; dat was met AZ in 2017. 

PSV zal toch vooral een trainer willen die al zijn strepen heeft verdiend. 

Trainer met korte houdbaarheid

Als een trainer bij zijn meeste clubs meestal maar één tot twee jaar werkzaam is, betekent dat vaak niet heel veel goeds. John van den Brom zijn langste periode was bij AZ van 2014 tot 2019. Bij veel clubs kende Van den Brom weliswaar een goede start, maar daarna zakte het steeds snel ineen. 

Betere keuzes voor PSV

Maar belangrijkste argument om niet voor Van den Brom te kiezen... Er zijn zoveel andere, (betere) opties. Denk aan een trainer als Ronald Koeman die momenteel clubloos is, of oud-trainer Phillip Cocu? ,,Op dit moment heb ik mijn handen vrij. Ik weet niet hoe dat over twee maanden is. PSV weet dat ze me altijd kunnen bellen. Dat is nu niet opeens anders. Ik sluit dingen nooit bij voorbaat uit", reageerde Cocu op een vraag van Voetbal International.

Arne Slot wordt ook genoemd, maar de trainer lijkt op zijn plaats bij Feyenoord en Frank Arnesen zei al dat ze in Amsterdam en Eindhoven met de handen van hun succestrainer af moeten blijven. Henk Fraser dan misschien? Momenteel assistent-bondscoach van Louis van Gaal bij Oranje. Dat hij met zijn club Sparta tegen degradatie vecht, spreekt alleen niet erg in het voordeel van Fraser.

Kees van Wonderen is ook een naam die circuleert. De oud-Feyenoorder promoveerde met Go Ahead Eagles naar de eredivisie en verricht knap werk met de ploeg uit Deventer. Net zoals Thomas Letsch een kandidaat is. Of Peter Bosz.

Ofwel een rijtje met heel veel trainers. Een rij waarin de naam van Van den Brom niet (meer) zo lijkt te passen...

Feyenoord-doelman vertrekt