Humberto Tan: "Racisme bestrijden gaat verder dan stickertje op je mouw"

Humberto Tan werd vorige week geïnstalleerd als voorzitter van de commissie Mijnals, die racisme en discriminatie gaan bestrijden binnen het voetbal. Volgens Tan is de sport weinig op geschoten sinds de jaren negentig, toen Stanley Menzo een banaan naar zich toe kreeg gegooid.

Onana

"In de praktijk niet, nee", zegt Tan in gesprek met Trouw. Het voorbeeld is André Onana, een fantastische keeper. Die kon vorig jaar naar een club in Italië, maar die belde later terug: we willen liever geen zwarte keeper. Al hou je dus vijftien keer de nul, het maakt voor die club niks uit. Hoeveel van de clubs denken zo? Het punt is dat er nog altijd weinig maatregelen zijn genomen, maar het grote verschil is dat er nu echt de bereidheid is om dingen te gaan veranderen."

Dat was in het verleden wel anders.  .."En naar de mensen die zich wél uitspraken, werd niet geluisterd. Denk maar aan Thijs Libregts. Die had in 1984 in een interview betwijfeld of Gullit de goede mentaliteit had, want ja, want ja, ‘het zwarte ras, weet je’... Die man werd daarna gewoon bondscoach, hè? Iedereen vond Gullit maar een zeurpiet.”

Racisme en discriminatie buitenspel zetten, dat is het doel van de commissie Mijnals.  "Racisme bestrijden gaat verder dan een stickertje op je mouw."