CONMEBOL wil WK-voetbal 'terug laten keren naar huis'

Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay hebben zich kandidaat gesteld voor het organiseren van het WK in 2030. De vier landen willen daarmee na honderd jaar het WK weer terug laten keren 'naar huis'. In 1930 werd het allereerste WK ooit gehouden in Uruguay. Nu moet dat weer gaan gebeuren.

Naast de vier Zuid-Amerikaanse landen zijn er nog meer in de race voor het organiseren van het WK 2030. Eerder spraken Spanje en Portugal, Marokko en Griekenland, Bulgarije, Servië en Roemenië zich uit over het willen hosten van het wereldkampioenschap voetbal in 2030. Daarbij zouden Kameroen, Egypte Verenigd Koninkrijk en Ierland, Noord-Korea, Zuid-Korea, Japan en China en Israël samen met enkele Golfstaten ook interesse hebben in het organiseren van het WK.

"Voor de honderdste verjaardag moet het WK terugkeren naar huis”, gaf CONMEBOL-voorzitter Alejandro Domínguez aan. "Het WK moet terug naar Zuid-Amerika." Na 1930 werd het WK nog slechts drie keer in Zuid-Amerika gehouden. In 1950 was het WK in 1950, in 1978 in Argentinië en iets recenter in 2014 in Brazilië.