Voormalig PSV-talent maakt 'gevaarlijke' transfer: "Dit is wel echt next level"

Justin Lonwijk brakt niet door in Nederland, waar hij in de jeugd speelde voor PSV en later nog bij FC Utrecht, maar heeft via het Deense Viborg FF toch zijn transfer naar de Europese (sub)top te pakken. De 22-jarige middenvelder maakte vorige week de overstap voor 1,5 miljoen euro naar Dinamo Kiev: "Mensen in Kiev bevestigen mij dat het veilig is en dat er goed voor de speler gezorgd wordt", aldus Lonwijk tegenover de NOS.

Lonwijk doorliep van 2010 tot en met 2018 de jeugdopleiding van PSV, waarna hij vervolgens transfervrij overstapte naar FC Utrecht. In januari 2021 maakte hij op huurbasis de overstap naar Viborg FF in Denemarken, dat hem in de zomer van 2021 definitief overnam. De middenvelder gooide hoge ogen in Denemarken en speelde zichzelf in de kijker bij Dinamo Kiev, waar hij vorige week een contract voor vijf jaar tekende: "De veiligheid stond bij mijn keuze op nummer één, want het sportieve plaatje was meteen heel mooi", vertelt Lonwijk tegenover de NOS.

Tekst gaat verder onder de video

Lonwijk kreeg van mensen uit Kiev te horen dat het veilig was, ondanks de oorlog in Oekraïne, maar ondervond ook hinder. De middenvelder moest vanuit Polen met een busje naar de hoofdstad, omdat vliegverkeer niet mogelijk was: "Je komt dan af en toe langs blokkades. Voorzorgsmaatregelen om dingen te voorkomen", vertel hij. De geboren Tilburger is voornemens om zich zo snel mogelijk aan te passen: "Ik kreeg van een Deense speler die hier ooit gespeeld heeft als tip dat de taal leren belangrijk is. Dat vind ik zelf ook. Je voelt je meer thuis als je de taal spreekt", aldus Lonwijk.