Alles wat je moet weten over Arnaut Danjuma: spelersloopbaan, interlandcarrière en marktwaarde

Arnaut Danjuma draait geweldig dit seizoen. De smaakmaker van Villarreal heeft zich volgens The Athletic in de kijker gespeeld bij onder meer Liverpool. Tijd om eens dieper in te gaan op de 24-jarige aanvaller.

Danjuma begon in de jeugd bij RKSV Margriet. De Nigeriaans-Nederlandse aanvaller vertrok na vier jaar bij de Brabantse amateurvereniging en ging aan de slag bij TOP Oss. Het verblijf in Oss bleef echter beperkt tot één jaar.

Nederland

PSV verwelkomde Danjuma in 2008. De rappe vleugelaanvaller maakte zeven jaar later, op 7 december 2015, zijn debuut in het betaald voetbal namens Jong PSV, in de wedstrijd tegen NAC Breda. Danjuma kreeg in Eindhoven echter geen contract aangeboden. 

Danjuma tekende in de zomer van 2016 een contract bij NEC Nijmegen. Hij liet in twee seizoenen tijd een goede indruk achter in het Goffertstadion: veertien doelpunten en zeventien assists in 46 wedstrijden.

België

Club Brugge versterkte zich medio 2018 met Danjuma. De vijfvoudig Oranje-international schoot uit de startblokken in België. Danjuma scoorde namelijk tweemaal in zijn eerste competitiewedstrijd voor Blauw-Zwart.

Club Brugge trad in het seizoen 2018/2019 aan tegen Atlético Madrid in de groepsfase van de Champions League. Danjuma scoorde op fraaie wijze in Wanda Metropolitano en werd daarmee de jongste speler van Club Brugge ooit die een uitdoelpunt maakt in het miljardenbal.

Doelpunt van Danjuma tegen Atlético Madrid (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Championship

Bournemouth legde in augustus 2019 ruim zestien miljoen euro op tafel om de komst van Danjuma mogelijk te maken. De 24-jarige aanvaller maakte vooral furore in de Championship: vijftien doelpunten in 33 competitieduels. 

Danjuma verkaste in de zomer van 2021 naar Spanje. Villarreal maakte maar liefst 25 miljoen euro over naar Bournemouth. Danjuma is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de formatie van Unai Emery.

Oranje

Danjuma debuteerde op 13 oktober 2018 in het Nederlands elftal, in de Nations League-ontmoetingen met Duitsland. Ronald Koeman bracht hem in de 68e minuut binnen de lijnen. Drie dagen later maakte hij zijn eerste interlandgoal tegen België.

Na drie jaar uit beeld te zijn geweest maakte Danjuma op 9 oktober 2021 zijn rentree in de selectie van Oranje. Hij verving de geblesseerde Cody Gakpo, die in de wedstrijd tegen Letland een hersenschudding opliep.

Danjuma in actie tegen Gibraltar (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Achternaam

De geboren Nigeriaan speelt al geruime tijd met Danjuma op zijn rug. Danjuma is niet zijn achtenaam, maar zijn tweede naam. Zijn volledige naam is Arnaut Danjuma Groeneveld. "Ik had er baat bij om mijn naam te wijzigen. De reden houd ik privé", zo liet hij in 2018 weten tegenover Sport/Voetbalmagazine

"Als ik dat zeg, krijg ik er weer reacties op. Ik hoorde van vrienden nu ook dat er werd geschreven dat ik zo probeerde voor het Nigeriaanse elftal uit te komen. Dat is helemaal niet de intentie geweest, ik had daar een persoonlijke reden voor. Maar die houd ik voor mezelf", aldus Danjuma.

Marktwaarde

Danjuma heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In oktober 2020, toen hij nog onder contract stond bij Bournemouth, bedroeg zijn marktwaarde tien miljoen euro. Nu is hij maar liefst veertig miljoen euro waard.

Marktwaarde-ontwikkeling van Danjuma (bron: transfermarkt.nl)

Marktwaarde-ontwikkeling van Arnaut Danjuma